Coronavirus: Pandemia a crescut influența Chinei, consideră un număr tot mai mare de occidentali (Studiu)

  • 30 Iunie 12:24
Coronavirus: Pandemia a crescut influența Chinei, consideră un număr tot mai mare de occidentali (Studiu)

Pandemia de COVID-19 a făcut ca un număr tot mai mare de occidentali să considere China drept o putere de prim-plan, cu o influență a SUA în scădere, potrivit unui studiu publicat marți și citat de France Presse, preluat de Agerpres.

Un amplu sondaj de opinie pe această temă a fost realizat în rândul francezilor, germanilor și americanilor de think tank-ul transatlantic Fondul German Marshall al Statelor Unite (German Marshall Fund of the United States).

În luna mai, mai mult de un sfert dintre francezii intervievați au văzut în China puterea cea mai influentă din lume, față de 13% în luna ianuarie. Tendința este similară în Germania (de la 12% în ianuarie la 20% în mai) și în Statele Unite (de la 6% la 14%, în aceeași perioadă de timp).

În toate cele trei țări, SUA au fost considerate în continuare națiunea cea mai influentă pe plan internațional, dar într-un mod mai puțin covârșitor.

'Înainte de criză, influența chineză în lume era un fel de idee abstractă', a apreciat Martin Quencez, adjunct al biroului din Paris al think tank-ului menționat.

'Când te gândești la dependența de China pentru măști sau echipamente medicale de exemplu, totul devine foarte concret', remarcă expertul citat, care vede în această schimbare un impact de durată, constatând această evoluție pe lângă toate generațiile și tendințele lor partizane.

În Franța și în Germania, cei intervievați și-au exprimat speranța ca guvernele lor să manifeste mai multă severitate față de Beijing în materie de schimbări climatice, drepturile omului și securitate cibernetică.

În această privință, cifrele au fost mai scăzute în SUA, posibil din cauza liniei dure deja adoptate de administrația Donald Trump, care împinge Europa să procedeze în același fel.

Tensiunile deja puternice între SUA și China pe fondul războiului comercial s-au intensificat și mai mult odată cu propagarea noului coronavirus, președintele Donald Trump atribuind responsabilitatea Beijingului în extinderea epidemiei de COVID-19.

În fine, ancheta evidențiază un clivaj transatlantic pe tema influenței Regatului Unit, care a părăsit Uniunea Europeană la începutul anului.

Astfel, 53% de americani percep Marea Britanie ca fiind țara cea mai influentă din Europa, o opinie împărtășită numai de 8% dintre germani și 6% dintre francezi.

Ancheta a fost realizată împreună cu Fundația Bertelsmann din Germania și Institutul Montaigne din Paris, pe un eșantion de 1.000 de persoane în fiecare țară, din 9 până în 22 ianuarie și din 11 până în 19 mai. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:7,2 m/s
Thu
20
Fri
23
Sat
24
Sun
22
Mon
18

Curs oficial BNM 08 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5304 -0.0256
USD 17.3188 0.0041
RON 4.0356 -0.0073
UAH 0.6434 0.0033
RUB 0.2408 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău