Coronavirus: Franța propune crearea unui grup de experți pentru a susține OMS

  • 20 Aprilie 2020 14:20
Coronavirus: Franța propune crearea unui grup de experți pentru a susține OMS

Franța propune crearea unui grup de experți internaționali cum este Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC) pentru a susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pusă în discuție de SUA în ceea ce privește gestionarea epidemiei de COVID-19, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

''Trebuie să redăm OMS mijloacele de a-și îndeplini mai bine misiunea sa normativă precum și cea de alertă și detectare'', a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian într-un interviu publicat luni în cotidianul Le Monde.

''Ar fi de dorit să se constituie, după modelul GIEC (Grupul de experți interguvernamental privind evoluția climei), un înalt consiliu de sănătate umană și animală, care ar putea susține știința, pe baza activității unor experți recunoscuți'', a adăugat el.

GIEC, creat în 1988, este un organism deschis tuturor țărilor membre ONU și are în prezent 195 de state.

''O altă dificultate pentru OMS este coordonarea între marile inițiative și marii actori ai sănătății mondiale: Fondul mondial de luptă contra SIDA, tuberculozei și malariei, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), organizația UNITAID...'', a menționat Jean-Yves Le Drian.

SUA au suspendat contribuția la bugetul OMS pe care o acuză că se află sub influența Chinei, unde au apărut în decembrie primele cazuri de infectare cu coronavirus. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău