Comisia Europeană propune crearea unui centru european antiterorism

  • 28 Aprilie 2015 18:07
Comisia Europeană propune crearea unui centru european antiterorism

Comisia Europeană a prezentat marți, 28 aprilie, o strategie pentru o mai bună coordonare a luptei împotriva terorismului și a criminalității informatice în Europa

Principala măsură ar fi crearea unui centru de coordonare european de contraterorism, relatează AFP și DPA.

'Terorismul, crima organizată și criminalitatea informatică sunt provocări transfrontaliere în continuă evoluție. Este timpul ca europenii să coopereze mai bine și mai strâns pentru a oferi siguranță cetățenilor noștri', a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, prezentând strategia în Parlamentul European.

Au fost stabilite trei priorități: prevenirea terorismului și a radicalizării, combaterea crimei organizate și lupta împotriva criminalității pe Internet.

'Nu se pune însă problema schimbării legii, a tratatelor sau a competențelor', a afirmat Timmermans într-un interviu acordat AFP. 'Pentru state, securitatea este nucleul dur al suveranității naționale. Începerea unei dezbateri cu privire la competențe ar fi inutilă', a explicat el.

Uniunea Europeană trebuie să utilizeze mai bine instrumentele de care dispune și mai ales să coopereze în schimbul de informații.

Principala măsură este creșterea competențelor Europol, Biroul European de Poliție înființat în 1995 pentru a facilita lupta împotriva criminalității, odată cu crearea în cadrul acestuia a unui centru european de luptă împotriva terorismului. Europol este deja dotat cu un centru de luptă împotriva criminalității informatice, denumit EC3.

Frans Timmermans a subliniat că noul centru 'vizează crearea unui spațiu de cooperare între servicii. Nu este vorba despre crearea unei noi instituții'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău