Cel mai important proiect pentru reforma Procuraturii, în opinia premierului Maia Sandu

  • 14 Septembrie 2019 11:55
Cel mai important proiect pentru reforma Procuraturii, în opinia premierului Maia Sandu

Premierul Maia Sandu consideră că modificarea mecanismului de numire a Procurorului General, aprobat vineri, 13 septembrie, de către Guvern, este cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii.

”Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care dă o șansă statului de drept în Moldova”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook, precizând că proiectul urmează a fi adoptat de Parlament, în regim de urgență, la începutul săptămânii viitoare.

Șefa executivului mai susține că modificarea Legii Procuraturii, ”este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientelizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat”.

Premierul mai scrie că ”fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost”.

Amintim că Guvernul a avizat în ședința sa de vineri, 13 septembrie, un proiect de lege prin care va fi modificată procedura de numire a Procurorului General, care în prezent, este asigurată de Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit noilor prevederi, o comisie independentă creată sub egida Ministerului Justiției, va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. În continuare, CPP va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi: Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău