Сăutare:savanții
Igor Boțan: „Nimeni nu contestă existența graiului moldovenesc, dar limba română este limba oficială în Republica Moldova”
Limba oficială a Republicii Moldova este limba română, iar prin modificarea Constituției în Parlament, doar s-a stabilit delimitarea dintre graiul moldovenesc și limba română. Opinia aparține expertului…
-
02 Septembrie 20:15
Savanții recomandă măsuri pentru protejarea sănătății animalelor pe timp de caniculă
Cercetătorii de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară au emis o serie de recomandări pentru crescătorii de animale din Republica Moldova, având…
-
14 August 08:39
Academia Română și Academia de Științe a Moldovei: Parteneriat pentru dezvoltarea cercetării și a inovării în context european
Dezvoltarea științei românești în context european, un obiectiv comun al celor două academii, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, care au semnat de curând un nou protocol de colaborare.…
-
11 Iunie 13:03
Singurul tablou de Tițian deținut de un muzeu din estul Europei, expus la Iași
Lucrarea „Ecce Homo” sau „Iată Omul”, realizată în anul 1560 de marele artist italian Tiziano Vecellio sau Tițian (1488/90-1576), care face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal,…
-
05 Aprilie 19:14
Experți: „În lipsa unei pedepse juridice care să fie aplicată torționarilor din regimul totalitar, istoria riscă să fie uitată sau să fie repetate ororile regimului sovietic”
Crimele regimului comunist le depășesc de două pe cele ale regimului nazist, după numărul de victime, potrivit istoricilor. În lipsa unei pedepse juridice care să fie aplicată torționarilor din…
-
13 Februarie 14:57
Festivalul Național al Strugurelui va avea loc duminică la Cimișlia
Festivalul Național al Strugurelui, ediția a VIII-a, va avea loc duminică la Cimișlia. Vizitatorii sunt așteptați să fie parte a programului cultural și distractiv începând cu ora 10.00, pe bulevardul…
-
02 Septembrie 2023 12:45
Premieră națională: Invenția savanților USM a primit Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva
Savanții Universității de Stat din Moldova duc numele țării noastre pe arena internațională. În premieră pentru Republica Moldova, inovația savanților USM, Aurelian Gulea și Ion Toderaș, în…
-
04 Mai 2023 15:22
Elena Negru: O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din Republica Moldova
O problemă de securitate națională o reprezintă și confuzia identitară a populației din R. Moldova. Timp de 30 de ani de existență a statului independent R. Moldova, problema identitară a constituit…
-
27 Februarie 2023 13:26
Un nou robot, inspirat de șopârle, va explora suprafața lui Marte
Progresele tehnologice au deschis posibilități uimitoare pentru explorarea spațială, care ar putea conduce spre noi descoperiri ale corpurile celeste din galaxia noastră. Roboții s-au dovedit a fi…
-
10 Februarie 2023 19:20
Memorial Basarabean / Secretar general al Academiei de Științe a Moldovei, Liliana Condraticov: Problema e că pierdem nu numai morminte ale unor înaintași - dispar clădiri, piese, dispar oameni din manuale, din memoria noastră (AUDIO)
Cultura este un teritoriu comun al nostru, ceea ce ne unește indiferent de religie, opțiunea politică sau alte opțiuni, ceea ce ne identifică ca neam. Atâta timp cât vom ține la ceea ce am fost…
-
01 Decembrie 2022 09:27
Nicolae Testemițanu a fost comemorat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie
Nicolae Testemițanu, renumit savant, excelent pedagog, ilustru organizator al sistemului de sănătate, a deschis căi importante spre viitorul medicinii din Republica Moldova. În zilele când Universitatea…
-
19 Octombrie 2022 09:03
OAMENII CETĂȚII | Mariana Onceanu-Hadârcă: Războiul din Ucraina ne-a zguduit, ne-a trezit și ne-a făcut să conștientizăm cât de importantă este pacea
În perioada 15-28 septembrie, la Chișinău se desfășoară ediția a VII-a a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Cu genericul ” Artiștii pentru pace, libertate și speranță!” evenimentul,…
-
19 Septembrie 2022 18:02
Video: Cercetătorii au creat un robot "mai mic decât un purice"
Oameni de știință din SUA au construit un robot 3D controlat prin telecomandă mai mic decât un purice, potrivit BBC.
-
26 Mai 2022 13:01
La Chișinău a fost deschisă o expoziție dedicată prezenței evreiești în istoria și cultura R. Moldova
La Muzeul Național de Istorie a fost vernisată astăzi expoziția „Prezențe evreiești în istoria, cultura și memoria Republicii Moldova”, care valorifică expozițional patrimoniul istoric și…
-
12 Octombrie 2021 18:56
AȘM, în parteneriat cu USMF, au organizat un eveniment într-un nou format, dedicat problemelor grave generate de pandemia de coronavirus
Academia de Științe a Moldovei în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat, la 23 septembrie 2021, un eveniment dedicat problemelor grave…
-
24 Septembrie 2021 10:15
Doctor habilitat | Lupta cu COVID-19 înseamnă sporirea forțelor de apărare a organismului
„COVID-ul este un flagel, este o năpastă peste societate, care a dus la suprasolicitarea sistemului medical, la probleme în societate, de divers gen. O pandemie aduce noi mari probleme. La momentul…
-
23 Septembrie 2021 18:20
Experiment NASA: Ce se întâmplă dacă Pământul este lovit de un asteroid
Spațiul este plin de asteroizi de toate dimensiunile și deși se estimează că riscul ca unul dintre ei să lovească Pământul în viitorul apropiat este aproape inexistent, NASA nu vrea să riște.…
-
17 Mai 2021 17:27
Academicianul Haralambie Corbu s-a stins din viață
Academicianul Haralambie Corbu, critic și istoric literar, doctor habilitat în filologie, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, s-a stins ieri din viață la vârsta…
-
11 Mai 2021 19:41
Brazilia a respins Sputnik V: Vaccinul rusesc are un ”defect grav”
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a respins solicitarea făcută de guvernatorii statelor braziliene pentru importul vaccinului rusesc Sputnik V, în condițiile…
-
27 Aprilie 2021 09:56
Elevi din Moldova au discutat cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională
Douăzeci de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, reprezentând un consorțiu de instituții de învățământ, școli rurale și biblioteci din diferite localități ale Republicii Moldova,…
-
05 Martie 2021 11:51