Savanții recomandă măsuri pentru protejarea sănătății animalelor pe timp de caniculă

  • 14 August 08:39
Savanții recomandă măsuri pentru protejarea sănătății animalelor pe timp de caniculă

Cercetătorii de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară au emis o serie de recomandări pentru crescătorii de animale din Republica Moldova, având în vedere temperaturile caniculare din această vară, transmite MOLDPRES.

Pentru a asigura confortul termic al animalelor, savanții subliniază importanța ventilării corespunzătoare a adăposturilor, a accesului constant la apă potabilă și a hrănirii în perioadele mai răcoroase ale zilei. Evacuarea promptă a dejecțiilor și utilizarea spray-urilor cu apă rece contribuie, de asemenea, la reducerea stresului termic.

„Din punct de vedere nutrițional, este recomandată utilizarea surselor de azot neproteic pentru a compensa deficitul de proteine din rațiile zilnice ale rumegătoarelor, acoperind până la 25% din necesarul de proteine. Preparatul „Maxammont" este recomandat pentru tratarea boabelor de graminee, sporind conținutul de proteine și protejând culturile împotriva dăunătorilor. Calcularea rațiilor pe baza compoziției chimice reale a nutrețurilor, cu ajutorul analizelor specializate, este esențială pentru menținerea echilibrului nutritiv”, explică sursa citată.

În ceea ce privește ajustările nutriționale, se recomandă utilizarea aditivilor furajeri care reduc efectele stresului termic, cum ar fi probioticele, și includerea bicarbonatului de sodiu (150-300 g/cap/zi) în rația vacilor de lapte. De asemenea, este importantă majorarea valorii energetice a rațiilor prin adăugarea de grăsimi stabile și purtători de energie glucoplastică, precum propilen glicolul și glicerina, conform instrucțiunilor producătorului.

Pe termen mediu și lung, savanții recomandă selecția unor rase și hibrizi mai bine adaptați condițiilor pedoclimatice și nutriționale locale. De asemenea, se recomandă cultivarea mai intensă a plantelor furajere rezistente la secetă, cum ar fi diverse varietăți de sorg, meiul african sau sparceta de nisip. O altă recomandare este utilizarea borceagurilor (amestecuri de graminee și leguminoase) sau a secarei și triticale, semănate din toamnă și recoltate primăvara devreme.

„Utilizarea hibrizilor de porumb cu un FAO mai mic (370-380) este esențială pentru a exploata mai bine rezervele de umiditate din sol acumulate iarna și primăvara, astfel încât plantele să formeze boabe înainte de apariția perioadelor de caniculă (sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august). În plus, este importantă valorificarea integrală a reziduurilor agricole și industriale, cum ar fi tescovina de struguri și mere, borhotul de alcool și bere, și macuhurile de nuci și bostani, pentru completarea bazei furajere”, potrivit oamenilor de știință agricolă.

Totodată, se subliniază necesitatea perfecționării sistemelor de creștere și întreținere a animalelor, adaptarea acestora la cerințele actuale și optimizarea sistemelor de alimentație pentru a maximiza potențialul productiv și adaptiv al animalelor. „De asemenea, managementul eficient al dejecțiilor zootehnice este esențial pentru îmbunătățirea fertilității solului și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, rezumă specialiștii de la Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău