Experți: „În lipsa unei pedepse juridice care să fie aplicată torționarilor din regimul totalitar, istoria riscă să fie uitată sau să fie repetate ororile regimului sovietic”

  • 13 Februarie 14:57
Experți: „În lipsa unei pedepse juridice care să fie aplicată torționarilor din regimul totalitar, istoria riscă să fie uitată sau să fie repetate ororile regimului sovietic”

Crimele regimului comunist le depășesc de două pe cele ale regimului nazist, după numărul de victime, potrivit istoricilor. În lipsa unei pedepse juridice care să fie aplicată torționarilor din regimul totalitar, istoria riscă să fie uitată sau să fie repetate ororile regimului totalitar sovietic, au declarat experții în cadrul unei dezbateri la agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

În Rep. Moldova, după căderea regimului totalitar și până în prezent, sunt păstrate încă, într-un număr mare, monumente de for public ce glorifică trecutul Uniunii Sovietice. Acest fapt este îngrijorător, în condițiile în care torționarii și cei care au contribuit la dezrădăcinarea populației, distrugerea elitei și rusificarea forțată, nu sunt condamnați, iar manualele de istorie sunt incomplete, a declarat istoricul Virgil Bârlădeanu.

Curriculum despre care s-a vorbit pentru un curs opțional este foarte binevenit. Să știți că Asociația Victimelor, Represiunilor și Deportărilor solicită de mai mult timp introducerea unei astfel de programe în școli. Chiar și opțional. Pentru că libertatea se exprimă și în posibilitatea de a alege, dacă părinții și copilul doresc să o cunoască, trebuie să aibă această posibilitate. Iar această informație trebuie să vină pe diferite filiere, inclusiv prin școală”, a spus Virgil Bârlădeanu.

Până în prezent, justiția din Rep. Moldova nu a declarat neconstituționale simbolurile și partidele politice care promovează ideologia sovietică, a declarat expertul Igor Boțan:

„Propagarea simbolurilor de Ziua Victoriei, vedem portretul lui Stalin. Aici, în Rep. Moldova avem partide politice care glorifică experiența bolșevică, sovietică, inclusiv experiența de împărțire a Poloniei în 1939. Acest lucru se întâmplă acum cu noi. Remediul împotriva astfel de recidive poate fi doar memoria care este cultivată de către savanții istorici. Pericolul repetării ororilor prin care a trecut societatea, nu a fost depășit”, a declarat Igor Boțan.

În lipsa unui proces precum cel de la Nurenberg, de condamnare a comunismului totalitar în România, nu se poate vorbi pedepsirea torționarilor, a punctat cercetătoarea Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române din București, Flori Bălănescu.

„Ne bucurăm să ajungă rezultatele cercetărilor asupra comunismului în școală. Și ne vom bucura ca măcar din 2025 vom avea un manual de istoria comunismului pentru liceu, și sper sp se întâmple acest lucru și în Rep. Moldova. Avem la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului o altă temă de cercetare transformată în proiect editorial, în nou ă volume, și care se numește „Mecanisme Represive”. Conține câteva zeci de mii de nume de victime și torționari”, a afirmat Flori Bălănescu.

Precizăm că Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, autoritate administrativă din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a aprobat la sfârșitul lunii ianuarie curent disciplina opțională dedicată studiului represiunilor comise de către regimul totalitar comunist din sec XX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău