Experiment NASA: Ce se întâmplă dacă Pământul este lovit de un asteroid

  • 17 Mai 2021 17:27
Experiment NASA: Ce se întâmplă dacă Pământul este lovit de un asteroid

Spațiul este plin de asteroizi de toate dimensiunile și deși se estimează că riscul ca unul dintre ei să lovească Pământul în viitorul apropiat este aproape inexistent, NASA nu vrea să riște. A imaginat un scenariu în care Pământul ar fi lovit de un astfel de corp ceresc.

Potrivit DIGI24.ro, în martie, un asteroid a zburat pe lângă Pământ cu o viteză de 124.000 km/oră. Deși se afla la aproximativ 2 milioane de kilometri distanță, asteroidul a fost considerat „aproape” de Pământ, pentru că în marea schemă a întregii galaxii și dincolo de ea, 2 milioane de kilometri nu înseamnă mult.

Săptămâna trecută, la cea de-a 7-a Conferință de Apărare Planetară, a fost pus în aplicare scenariul NASA de impact simulat al asteroizilor. Cu alte cuvinte, savanții au pretins că un asteroid este pe cale să lovească Pământul.

Din moment ce nu există o modalitate de a simula fizic acest lucru, scenariul a fost despre practicarea coordonării între diferite agenții federale americane, agenții spațiale internaționale, instituții științifice, manageri ai unor situații de urgență și alți factori de decizie.

Pe tot parcursul săptămânii, participanții la simulare au fost bombardați cu informații în continuă evoluție despre un asteroid fictiv: cât de repede se mișcă, cât de mare este traiectoria pe care o parcurge prin spațiu, dacă există posibilitatea să lovească Pământul. Participanții au lucrat împreună la luarea deciziilor și au dat feedback pentru pașii următori.

În viața reală, există un acord internațional care prevede că la o șansă de impact de 1 la 100 se declanșează acțiunile de răspuns.

NASA va încerca să devieze un asteroid în această vară

O simulare ceva mai reală, de a devia un asteroid în spațiu, va avea loc în această vară. Sună ca un sequel la filmul „Armageddon”, dar nu e ficțiune: misiunea DART a NASA este programată să se lanseze, în iulie sau mai târziu, cu ajutorul unei rachete Falcon a SpaceX, spre un asteroid numit Didymos.

Scopul este de a lovi cu o rachetă corpul secundar al asteroidului - de mărimea unui teren și jumătate de fotbal - și de a-i schimba viteza orbitei în jurul corpului principal. „

DART va fi primul test pentru apărarea planetară, iar datele culese vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum ar putea atenua un potențial impact periculos în viitor”, a declarat Andrea Riley, director de program pentru DART.

Să presupunem că asteroidul de acum o lună ar fi lovit Pământul. Era unul destul de mic, dar la o asemenea viteză, ar fi produs daune grave. Și cum pandemia de Covid-19 ne-a demonstrat, nu e doar inteligent, ci esențial să ne pregătim pentru crize care necesită cooperare la scară globală. Multe dintre problemele și diferențele dintre națiuni ar deveni rapid lipsite de sens dacă ne-am confrunta cu acest tip de amenințare. Având în vedere că gestionarea pandemiei a lăsat mult de dorit în ceea ce privește cooperarea globală, poate avem nevoie de mai multe pregătiri și practici pentru a a ajunge la o formulă corectă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău