Сăutare:arheologie

Acord științific semnat de USM și Universitatea „A.I. Cuza” din Iași în vederea promovării cercetării arheologice pluridisciplinare
Un Acord de parteneriat științific în domeniul cercetării arheologice pluridisciplinare a fost încheiat astăzi, 13 ianuarie, între Centrul de Arheologie „Ion Niculiță”, Facultatea de Istorie…
-
13 Ianuarie 15:15

Top 10 descoperiri arheologice din 2022
Și anul acesta a fost unul plin pentru cercetători, în general, iar arheologii nu s-au lăsat mai prejos. Iată cele mai interesante informații din top 10 descoperiri arheologice din 2022, scrie descopera.ro.
-
22 Decembrie 2022 10:27

Premieră pentru R. Moldova: Cercetătorii FIF a USM au depus probele de sol din șanțurile adiacente Valurilor lui Traian de Jos pentru fi supuse analizei de cercetare din Viena
Dr. conf. univ., Sergiu Matveev și dr., Andrei COROBCEANU au efectuat în perioada 16-20 octombrie, o vizită de documentare și cercetare la Universitatea Culturii Solurilor din Viena. În cadrul deplasării,…
-
21 Octombrie 2022 18:12

În R. Moldova va fi instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile
La ședința plenară de astăzi a fost votat, în prima lectură, un proiect de lege care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. Atribuțiile acestuia…
-
15 Septembrie 2022 15:10

Cea de-a 37 ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în perioada 12-25 septembrie în R. Moldova
Cea de-a 37 ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în perioada 12-25 septembrie în R. Moldova, cu genericul „Prezervarea patrimoniului cultural și promovarea Obiectivelor Durabile…
-
12 Septembrie 2022 13:27

Colaborarea științifică dintre FIF a USM și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București se intensifică
Colaborarea științifică dintre Facultatea de Istorie și Filosofie (FIF) a USM și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București prinde contururi noi. Pe lângă participări…
-
09 Septembrie 2022 18:28

MEMORIAL BASARABEAN | Alexandru Marghiloman, artizanul Unirii din 27 martie 1918, omagiat la Chișinău pentru prima oară după 1940
Memoria și tradițiile neamului joacă un rol important și doar acele societăți au prosperat, care le-au menținut și le-au păstrat, este o teză a fostului prim-ministru al României Alexandru Marghiloman,…
-
15 Mai 2022 16:50

Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române. „Președinția Academiei Române e o răspundere excepțională”
Academicianul Ioan-Aurel Pop, reales marți într-un nou mandat de președinte al Academiei Române, afirmă că încrederea acordată de membrii Adunării Generale reprezintă o mare răspundere și dă…
-
05 Aprilie 2022 14:09

PORTRET: Nichita Stănescu – mărirea și decăderea unui geniu
Joi, 31 martie, se împlinesc 89 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu, poet nepereche, parte a unei trinități reformatoare în lumea versului românesc, alături de Eminescu și Arghezi și un…
-
31 Martie 2022 13:34

Australia spune că a găsit faimoasa corabie a exploratorului James Cook, Endeavour. Americanii îi critică pentru anunțul „prematur”
Experții maritimi australieni au spus joi că au găsit epava uneia dintre cele mai importante vase din istoria maritimă a Australiei și a Pacificului de Sud, după ce a fost scufundată în SUA acum…
-
03 Februarie 2022 19:29

Cercetători științifici din Republica Moldova au primit premii de la Academia Română
Trei cercetători din Republica Moldova au primit premii ale Academiei Române pentru meritul de a fi „contribuit, prin activitatea și opera lor, la dezvoltarea culturii și științei românești”…
-
11 Decembrie 2021 12:58

PORTRET: V. A. Urechia, istoric, profesor universitar, scriitor și om politic
Luni, 22 noiembrie, s-au împlinit 120 de ani de la moartea lui Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, profesor universitar, scriitor și om politic, membru fondator al Academiei Române. A studiat la Paris,…
-
23 Noiembrie 2021 09:28

O echipă de istorici face săpături pe locul unde s-a aflat vatra istorică a Chișinăului
O echipă de arheologi, condusă de istoricul Sergiu Mustață, desfășoară săpături pe locul unde se consideră că se află vatra Chișinăului – zona vechiului târg. Este vorba de locul unde s-a…
-
20 Noiembrie 2021 13:34

Un scafandru amator a făcut o descoperire importantă, din perioada Cruciadelor, în largul coastei israeliene
O sabie despre care se crede că a aparținut unui cavaler cruciat, veche de aproximativ 900 de ani, a fost găsită de un scafandru amator în largul coastei de nord a Israelului.
-
19 Octombrie 2021 12:55

Avionul militar pe care România l-a trimis în Afganistan transportă acum în Spania peste 800 de artefacte de colecție: „Este cea mai mare expoziție organizată vreodată de statul român în afara granițelor țării”
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române transportă duminică spre Spania o serie de 835 de artefacte din colecțiile a 39 de muzee din România, obiecte de artă ce vor fi expuse începând cu 30 septembrie…
-
29 August 2021 17:07

ADN-ul descoperit în rămășițele unei adolescente dezvăluie existența unui grup de oameni necunoscut anterior
Descoperirea unor rămășițe osoase feminine care aparțin unui vânător-culegător de vârstă tânără, mort acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indoneziană Sulawesi, dezvăluie povestea unui…
-
29 August 2021 10:38

Un tezaur unicat în România a fost descoperit în zona de sud a județului Prahova
Un tezaur unicat în România a fost descoperit, în primăvara acestui an, în zona de sud a județului Prahova de către un pasionat de istorie, a afirmat, luni, șeful Biroului arheologie din cadrul…
-
02 August 2021 16:05

O nouă specie de om preistoric, descoperită în Israel
O nouă specie de om preistoric descoperită recent în Israel pune sub semnul întrebării teza privilegiată potrivit căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa și apoi a migrat spre sud, au anunțat…
-
25 Iunie 2021 12:11

Zece ani de la fondarea Centrului Studii Interdisciplinare „Silviu Dagomir” Chișinău-Oradea
Universitatea de Stat din Moldova a fost gazda celei de-a VII-a Sesiune științifică a Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie dedicată împlinirii a zece ani de la fondarea Centrului…
-
06 Iunie 2021 14:59

FOTO/VIDEO | Rămășițele a doi războinici nordici din secolul VII, descoperite în Suedia. Luptătorii erau întinși pe perne umplute cu pene
Într-un cimitir datând din Epoca Fierului, de pe teritoriul Suediei de azi, au fost descoperite rămășițele a doi războinici care au murit în cursul secolului VII d.Hr și au fost îngropați în…
-
02 Aprilie 2021 17:36