VIDEO / Ruinele celei mai vechi biserici cunoscute din Chișinău, descoperite de o echipă de arheologi

  • 31 Iulie 2023 16:00
VIDEO / Ruinele celei mai vechi biserici cunoscute din Chișinău, descoperite de o echipă de arheologi

Ruinele celei mai vechi biserici cunoscute din Chișinău au fost descoperite de o echipă de arheologi în apropierea Teatrului „Național Eugene Ionesco”. Lăcașul sfânt, cu o istorie zbuciumată, purta hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost locul unde și-a început misiunea spirituală Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, relatează TVR Moldova.

Documentele istorice spun că pe acele locuri a existat o biserică mult mai veche, datând din secolul 17, ale cărei urme încă mai sunt căutate.

Istoria spune că în acest loc, în secolul 17 era Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, ridicată în centrul fostului Târg Chișinău și care a fost distrusă la ultima invazie tătară. Pe ruinele ei ar fi fost ridicată Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” care, o perioada scurtă, a avut statutul de Catedrală. La randul ei, a fost distrusă în perioada sovietică, în locul ei fiind construit Cinematograful „Moscova”.

„A fost două biserici cu acest hram. Prima a fost construită la 1741, iar a doua la 1804. Foarte bine se văd zidurile și am descoperit și câteva morminte care urmează să precizăm dacă aparțin acestei biserici sau sunt anterioare.”, spune Ion Ursu, cercetător, istoric.

„Aici avem o imagine a bisericii din anii 50-60. Avem biserica și fosta casă muzeu.”, a declarat pentru TVR Moldova Ion Tentiuc, doctor în științe istorice.

La cercetările arheologice participă studenți dar și voluntari, pasionați de arheologie și istorie.

„Noi, în principiu, curățăm terenul pentru ca să le fie mai ușor să vadă depresiunile, să observe cumva schimbările care s-au produs în timp. Acum, de exemplu studiem tencuiala să vedem dacă nu sunt semne rămase sau inscripții sau ceva desene care ar putea să ne relateze despre ce se întâmpla în momentul acela.”, afirmă Alexandra Botnaru. 

Printre aceste ruine s-au găsit și câteva fragmente de oase dar și monede vechi. 

„Monedele ne vor ajuta să datăm cronologic foarte precis acest mormânt. Și această datare a mormântului ne va ajuta cumva să precizăm și etapele de construcție a bisericii.”, a adăugat cercetătorul Ion Ursu. 

Cercetările sunt făcute de o echipă de arheologi și istorici de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și sunt finanțate de Primăria Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău