Reglementări în domeniul explozibililor de uz civil și modificări la legislația privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, printre actele normative adoptate astăzi de deputați

  • 28 Martie 14:08
Reglementări în domeniul explozibililor de uz civil și modificări la legislația privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, printre actele normative adoptate astăzi de deputați

Domeniul explozivilor de uz civil va fi reglementat de o lege nouă care în urma implementării va spori eficiența autorităților abilitate cu funcții de control și supraveghere a pieței sectoriale.  Parlamentul a aprobat astăzi în lectura finală proiectul de lege privind regimul explozivilor de uz civil care prevede ajustarea legislației naționale la cadrul normativ european. Tot astăzi deputații au aprobat modificări la legislația privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, transmite Radio Chișinău.

Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de lege privind regimul explozivilor de uz civil, parte a procesului de armonizare a legislației naționale cu cadrul normativ al UE.  Proiectul prevede reglementarea condițiilor privind cumpărarea, vânzarea, deținerea, folosirea și efectuarea operațiunilor cu articole și materiale explozive de uz civil permise pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Astfel, se va asigura circulația în siguranță a explozivilor pe teritoriul țării, precum și folosirea acestora în strictă conformitate cu destinația lor specială”.

Denumirile câmpurilor informaționale din cărțile de identitate și cărțile de rezidență se vor înscrie în limbile română și engleză, potrivit unui proiect de lege privind modificarea actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, aprobat de  legislativ în lectura a doua.

Deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru aprobarea Registrului arheologic național, care va include peste 11 mii de situri arheologice din Rep. Moldova. Registrul a fost completat ca rezultat al inspectării zonelor cu potențial arheologic efectuate de specialiștii Agenției Naționale Arheologie în perioada 2012 – 2023. Utilizarea acestui Registru va permite evidența siturilor arheologice, delimitarea și protecția acestora.

De asemenea, în prima lectură a fost votat și un proiect de lege care va prelungi schimbul de studii universitare pentru studenți, masteranzi, cadre didactice în Europa Centrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău