"O delicatesă în epoca romană". Arheologii au aflat ce conțineau sutele de amfore de pe epava de 1.700 de ani găsită lângă Mallorca

  • 06 Mai 15:50

O epavă din epoca romană, veche de 1.700 de ani, ce a fost descoperită în ape puțin adânci, în apropierea țărmului insulei spaniole Mallorca, are la bord o încărcătură prețioasă de sos de pește, conform unui nou studiu, transmite Live Science, citată de Agerpres.

Epava din Ses Fontanelles se află la doar câteva sute de metri de plaja din apropiere de Les Meravelles, o stațiune turistică aflată la aproximativ 6 kilometri sud-est de Palma, capitala insulei Mallorca și a fost descoperită după o furtună în 2019.

Studii arheologice anterioare au ajuns la concluzia că această corabie provine din portul spaniol Cartagena – cunoscut drept „Carthago Spartania” de către romani – și s-a scufundat în circumstanțe neelucidate în secolul IV. d.Hr.

Ultimul studiu cu privire la această epavă, publicat la 21 martie în jurnalul Archaeological and Anthropological Sciences, dezvăluie că majoritatea celor 300 de amfore ce erau transportate pe vas conțineau sos de pește fermentat făcut din hamsii și folosit pentru condimentarea mâncării – o delicatesă în perioada romană denumită „liquamen” în latină.

Este neobișnuit să descoperim o epavă atât de bine conservată din această perioadă, a declarat coordonatorul studiului, Miguel Ángel Cau Ontiveros, directorul Institutului de Arheologie al Universității din Barcelona și profesor la ICREA, Institutul Catalan de Cercetări și Studii Avansate.

„Este singura epavă romană cunoscută din zona Carthago Spartania și una dintre puținele epave din secolul IV ce au fost descoperite în Mediterana”, a declarat el pentru Live Science.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău