Tezaurul Dacic al României a fost furat de la un muzeu din Olanda, după o spargere ca în filme. Anunțul MAE de la București

  • 25 Ianuarie 15:15
Tezaurul Dacic al României a fost furat de la un muzeu din Olanda, după o spargere ca în filme. Anunțul MAE de la București SpotMedia.ro

O explozie a avut loc sâmbătă dimineața devreme, în apropierea Muzeului Drents din Assen, unde se află o expoziție majoră cu piese din aur și argint dacice, anunță presa olandeză. Potrivit informațiilor primite de MAE, explozia a fost folosită pentru ca hoții să intre în clădirea unde erau expuse piese din tezaurul dacic al României, iar „un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați”, transmite News.ro.

Directorul muzeului, Harry Tupan, a spus că muzeul arată ca după o bătălie, e plin de cioburi de sticlă și resturi. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, jaful durat doar câteva minute, scrie sursa citată.

Poliția a găsit o mașină arsă complet lângă un viaduct aflat la câțiva kilometri de oraș și se presupune că e cea folosită de hoți. Procuratura a spus că există imagini cu suspecții și că poliția le va face publice.

Coiful de aur de la Coțofenesti, este una dintre piesele pe care le-au luat hoții, a spus directorul muzeului, Harry Tupan. Era capodopera expoziției, a spus el, adăugând că au mai fost luate și trei brățări dacice.

Nu este clar câte alte piese au fost furate, dar „nu este vorba de zeci”, a mai spus el, deplângând această „zi neagră”.

Nu numai pentru noi, ci și pentru Muzeul Național de Istorie din București, proprietarul colecției. Niciodată în existența noastră nu am avut parte de un incident atât de grav. Mă întristează enorm faptul că au fost furate lucruri aparținând colegilor noștri”, a spus directorul muzeului olandez.

Ministerul Afacerilor Externe al României spune că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, a transmis ministerul de externe de la București.

MAE a informat Ministerul de Interne și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Ministrul român al afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care i-a reiterat „importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România”.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, a mai transmis MAE.

Ce a scris presa olandeză

O explozie a avut loc sâmbătă dimineața devreme, posibil legată de o tentativă de jaf, în apropierea Muzeului Drents din Assen, unde se află o expoziție majoră cu piese din aur și argint dacice scrie NL Times. Autoritățile nu au spus dacă au fost furate obiecte, precizând doar că muzeul va fi închis tot weekendul.

Explozia a avut loc în jurul orei 3:45 a.m., avariind mai multe clădiri din zona centrală a orașului, fiind raportate inclusiv geamuri sparte.

Nu a fost arestat încă niciun suspect și cei care au văzut ce s-a întâmplat sunt îndemnați să vină la poliție.

Polițiștii au efectuat o căutare în zonă în urma exploziei, colectând dovezi și căutând piste. Nu este clar neclar dacă a fost implicată doar o singură persoană sau a fost vorba de mai multe.

O expoziție majoră cu piese dacice

Muzeul Drents găzduiește în prezent o expoziție arheologică majoră intitulată Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia! Regatului aurului și argintului). Expoziția prezintă peste 50 de piese de aur și argint dacice, mai notează publicația olandeză.

Potrivit afișului, expoziția a început pe 7 iulie 2024 și urma să se încheie duminică, 26 ianuarie.

În iulie anul trecut, Muzeul Județean Buzău, una dintre instituțiile de proveniență ale pieselor, spunea că evenimentul a fost promovat cu mii de afișe pe străzile din Assen că în expoziție poate fi văzut și un pandantiv semilunar din aur, datat în secolul I a.Chr., descoperit la Cârlomănești.

Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în atenția publicului olandez o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII-XIV a.Chr. și începutul secolului al IV-lea p.Chr., cea mai importantă parte a expoziției concentrându-se asupra Epocii Fierului, mai precis asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice.

Evenimentul a marcat împlinirea a 30 de ani de la deschiderea primei expoziții românești de arheologie într-un muzeu olandez, trei decenii de dialog muzeal româno-olandez”, spunea în vară directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, potrivit unui comunicat de presă.

Piesele din patrimoniul cultural național românesc expuse la Assen provin din 18 muzee: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Național al Unirii (Alba Iulia), Complexul Național Muzeal Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Național al Bucovinei (Suceava), Muzeul Județean Argeș, Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău, Muzeul Țării Crișurilor (Oradea), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean ‘Ștefan cel Mare’ Vaslui, Muzeul Național al Banatului (Timișoara), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău