Bărbat amendat pentru că a încercat să vândă monede de valoare descoperite pe dealuri

  • 15 Martie 13:34
Bărbat amendat pentru că a încercat să vândă monede de valoare descoperite pe dealuri

Un bărbat din municipiul Bălți, arheolog amator, s-a pricopsit cu o amendă de peste 28 de mii de lei pentru că a încercat să vândă pe internet monede cu valoare culturală și istorică pe care le-a găsit pe dealuri. Experții le-au estimat la 5 mii de euro, transmite IPN.

Procuratura Generală precizează că bărbatul de 38 de ani nu dispunea de autorizație pentru a comercializa bunuri arheologice. Pe 7 aprilie 2023, el s-a înțeles cu un cumpărător să-i vândă un vas de lut caracteristic culturii arheologice Sântana de Mureș-Cerneahov, care datează din secolul III-IV. Acesta mai avea monede ce reprezintă denari romani imperiali din argint.

Inculpatul a declarat că monedele le-a găsit pe dealurile din Republica Moldova, le-a colectat într-o perioadă de patru ani. A început a căuta monede pentru că este pasionat de arheologie, acesta fiind un hobby al său de mulți ani.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, bărbatului i-a fost aplicată amendă de 565 de unități convenționale (28250 lei). Instanța a mai dispus confiscarea în beneficiul statului a vasului de lut și a 56 de monede, care au fost transmise Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău