FOTO | Vase ceramice getice, găsite la Cetatea getică de la Butuceni, restaurate de specialistul Agenției Naționale Arheologice din R. Moldova

  • 24 Martie 15:06
FOTO | Vase ceramice getice, găsite la Cetatea getică de la Butuceni, restaurate de specialistul Agenției Naționale Arheologice din R. Moldova

Agenția Națională Arheologică din Republica Moldova a publicat duminică, 24 martie, fotografiile cu vasele ceramice getice, restaurate de specialistul instituției Igor Dimov.

Mai multe vase ceramice lucrate cu mâna atribuite culturii getice (sec. IV-III î. Hr.) au fost descoperite în cursul cercetărilor arheologice la situl stratificat de la Butuceni-Cetățuie (Cetatea getică de la Butuceni) din anul 2023. 

Recipientele, care sunt de tipuri și mărimi diferite, provin din două gropi menajere, unde s-au mai găsit și amfore grecești fragmentare aflate în curs de prelucrare și întregire. Un vas de dimensiuni medii este întreg, iar alte două recipiente mari (un castron și un vas în formă de clopot prevăzut sau decorat cu proeminențe plate orizontale și pastile în relief dispuse în cruce) au fost întregite și restaurate de Igor Dimov, a transmis Agenția Națională Arheologică.

Aceste recipiente, ca și celelalte vase de lut sau artefacte descoperite recent în așezarea stratificată de la Butuceni-Cetățuie, după prelucrare și studiere, urmează a fi transmise Muzealului de Arheologie și Antropologie al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău