O statuie de marmură a zeului Hermes, descoperită de arheologii bulgari într-un canal

  • 11 Iulie 20:14
O statuie de marmură a zeului Hermes, descoperită de arheologii bulgari într-un canal

Cercetătorii de la Academia Arheologică din Sofia au făcut descoperirea miraculoasă a unei statui de marmură a zeului Hermes într-o galerie de canalizare romană antică din situl Heraclea Sintica (acum Rupite, lângă granița cu Grecia, în sud-vestul Bulgariei). Orașul a fost fondat între 356 și 339 î.Hr. de Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, scrie News.ro.

Potrivit Le Figaro, această statuie de 2 metri înălțime este foarte bine conservată deoarece, potrivit arheologilor bulgari, locuitorii din Heraclea Sintica au acoperit-o cu pământ și au plasat-o în canalele construite sub dominația romană după ce un cutremur teribil din jurul anului 388 d.Hr. a devastat orașul fondat de faimosul rege macedonean, transmite sursa.

Liudmil Vagalinski, șeful echipei arheologice bulgare, a oferit Reuters o primă evaluare: "Capul lui Hermes este bine conservat, cu doar câteva fracturi vizibile pe mâini. Este probabil o copie romană a unui original datând din civilizația greacă antică, adică între 700 și 300 î.Hr.".

Conservarea excelentă a acestei statui dedicate zeului Olimpului, simbol al comerțului și al fertilității, a oferit deja istoricilor bulgari câteva indicii cu privire la interpretarea sa: "Locuitorii din Heraclea Sintica au încercat probabil să păstreze acest simbol al mitologiei lor chiar și după ce Imperiul Roman a adoptat creștinismul. Tot ce era păgân era interzis la acea vreme. Ei s-au convertit în cele din urmă la religia monoteistă, dar se pare că au avut mare grijă de divinitățile lor antice".

Profesorul Liudmil Vagalinski, de la Academia de Arheologie din Sofia, lucrează intensiv în această regiune din sud-vestul țării sale din 2007. Înainte de această mare statuie divină, el a găsit deja la Heraclea Sintica o imensă structură îngropată, alcătuită din tuneluri și arce.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
36,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,12 m/s
Fri
28
Sat
29
Sun
24
Mon
26
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău