Сăutare:Putna
FOTO | O biserică închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare se construiește la Bălți cu pietre de temelie de la Mănăstirea Putna
O biserică închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare se construiește la Bălți cu pietre de temelie de la Mănăstirea Putna. Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, PS Antonie, a oficiat,…
-
20 Noiembrie 10:35
Via Transilvanica și orașul Brașov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume în anul 2025 recomandate de National Geographic
Traseul de drumeție Via Transilvanica este menționat, alături de Brașov, în top 25 cele mai bune locuri de vizitat din întreaga lume în anul 2025, recomandate de National Geographic, au anunțat…
-
24 Octombrie 11:26
Prima biserică cu arhitectură românească din Ungheni a fost sfințită de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, comunitatea ortodoxă din Ungheni a marcat un moment istoric prin sfințirea primei biserici cu arhitectură românească în stil ștefanian, replică a Mănăstirii…
-
02 Octombrie 18:12
Prima biserică românească din orașul Ungheni va fi sfințită de 3 ierarhi români, duminică, 29 septembrie
Mitropolia Basarabiei anunță că, pe data de 29 septembrie 2024, va avea loc sfințirea primei biserici românești din orașul Ungheni, cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântul Gherasim…
-
25 Septembrie 11:59
MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul Emil Dragnev: „Moldova din timpul lui Ștefan cel Mare - punct de atracție civilizațional” (Partea I, Audio)
Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean”, doctorul in istorie, profesorul universitar Emil Dragnev, a vorbit despre influența lui Ștefan cel Mare asupra artei sacre din Moldova, subliniind importanța…
-
10 August 16:12
Via Transilvanica din România a fost inclusă de revista Time în topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume
Via Transilvanica a fost inclusă în lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume, întocmită de revista americană Time. Traseul din România figurează alături de Cortina d’Ampezzo (Italia),…
-
28 Iulie 17:46
FOTO | Eveniment cultural de excepție, la Chișinău. Maria Mocanu și-a lansat volumul „Dor de izvor”, o colecție marcantă de interviuri cu personalități de pe ambele maluri ale Prutului
Interpreta și folclorista Maria Mocanu a lansat volumul „Dor de Izvor. Interviuri în Si bemol”. Cartea cuprinde interviuri cu personalități din Rep. Moldova și România, realizate de Maria Mocanu…
-
25 Mai 10:50
România discută cu Turcia pentru retrocedarea sabiei lui Ștefan cel Mare, spune premierul Marcel Ciolacu
Autoritățile de la București poartă discuții cu Turcia în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, relatează…
-
22 Mai 18:40
Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii din Iași va fi restaurată, cu finanțare europeană obținută prin programul InterregNEXT România – Republica Moldova
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că a semnat autorizația de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui…
-
25 Aprilie 11:18
FOTO | Bazar Diplomatic la Bruxelles. Rafinamentul, creativitatea și unicitatea reprezentând România și Republica Moldova au surprins oaspeții prezenți la eveniment
După succesul ediției de primăvară, Bazarul Diplomației Românești de la Bruxelles surprinde din nou prin rafinament, creativitate și unicitate, prin manufacturi, povești și personalități care…
-
13 Decembrie 2023 18:32
Pe 18 septembrie se împlinesc o sută de ani de la nașterea Reginei Ana
Astăzi, 18 septembrie, se împlinesc o sută de ani de la nașterea Reginei Ana, născută Alteța Sa Regală Principesa Ana de Bourbon-Parma. Ne gândim cu admirație, afecțiune și respect la regină…
-
18 Septembrie 2023 13:16
Lilia Gamarța, director al Bibliotecii Ștefan cel Mare: De Ziua Culturii Naționale, cititorii din Chișinău și din Vrancea s-au întâlnit „întru Eminescu”
Un duplex cultural cu genericul “Cuget eminescian și simțire românească” în colaborare cu Biblioteca Județeană din Focșani, Vrancea, precum și alte activități dedicate Zilei Culturii Naționale…
-
22 Ianuarie 2023 10:21
La Costești, Ialoveni, a fost inaugurat un Monument al Familiei
În satul Costești, raionul Ialoveni a fost inaugurat ieri un Monument dedicat Familiei, lucrat din piatră de Cosăuți, transmite MOLDPRES.
-
30 Octombrie 2022 15:18
OAMENII CETĂȚII| Alin și Tibi Ușeriu - frații care au pus România pe harta turismului activ. Despre Via Transilvanica, sau povestea ”drumului care unește”
Pe 8 octombrie 2022, la Alba Iulia, a fost inaugurat primul traseu de lungă distanță din România. Numit Via Transilvanica, traseul cu o distanță de 1.400 de km, este ”drumul care unește” Mănăstirea…
-
18 Octombrie 2022 10:50
PORTRET: Mihai Eminescu – „geniul pustiu” al poeziei românești. 133 de ani de la trecerea în eternitate a poetului
Miercuri, 15 iunie, se împlinesc 133 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, jurnalist și prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a fost supranumit „luceafărul…
-
15 Iunie 2022 09:13
OAMENII CETĂȚII | Iulian Rusanovschi, avocatul angajat în „războiul monumentelor”
Iulian Rusanovschi, avocat de profesie, a devenit cunoscut pe ambele maluri ale Prutului, pentru misiunea nobilă în care s-a angajat de ani buni, cea de reconstituire și reabilitare a unor monumente…
-
24 Aprilie 2022 18:07
REPERE SPRITUALE: Mănăstirea Putna, excepțional centru de cultură, istorie și spiritualitate
La 72 de kilometri nord-vest de Cetatea de Scaun a Sucevei, și la 33 de kilometri vest de orașul Rădăuți, se află prima și cea mai de seamă ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea…
-
05 Aprilie 2022 15:29
Idealul unionist pictat de Vasile Cojocaru, expus la Muzeul Național de Artă
O expoziție comemorativă de grafică și pictură semnată de Vasile Cojocaru a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Mai mulți purtători de cultură prezenți la inaugurare au numit…
-
11 Martie 2022 11:01
Scriitoarea Eugenia Bulat a lansat la Biblioteca Națională o carte de publicistică
O carte de publicistică intitulată ”Călărașii și Renașterea Națională. Mărturii. Evocări. Imagini”, semnată de scriitoarea Eugenia Bulat, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională,…
-
29 Septembrie 2021 17:56
REPERE SPRITUALE: Mănăstirea Putna, excepțional centru de cultură, istorie și spiritualitate
La 72 de kilometri nord-vest de Cetatea de Scaun a Sucevei, și la 33 de kilometri vest de orașul Rădăuți, se află prima și cea mai de seamă ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea…
-
03 Septembrie 2021 12:39