FOTO | Eveniment cultural de excepție, la Chișinău. Maria Mocanu și-a lansat volumul „Dor de izvor”, o colecție marcantă de interviuri cu personalități de pe ambele maluri ale Prutului
-
25 Mai 2024 10:50
Interpreta și folclorista Maria Mocanu a lansat volumul „Dor de Izvor. Interviuri în Si bemol”. Cartea cuprinde interviuri cu personalități din Rep. Moldova și România, realizate de Maria Mocanu în cadrul emisiunii „Dor de izvor” de la Radio România Chișinău, pe parcursul a 12 ani.
Ediția lansată este una de folclor, neașteptată în zilele noastre, a spus în debutul evenimentului redactora la Editura ARC, Viorica Ela Caraman. Cartea promovează valorile autentice, care nu expiră și care nu se încadrează în tendințe epocale, care nu își găsesc vreodată sfârșitul, a mai spus ea.
„Un spirit absolut deosebit care a reuși să extragă din valorile noastre tradiționale emanația spiritului și a făcut din folclor un principiu de abordare a mai multor personalități în dialogurile pe care le-a adunat în acest volum. A vorbit cu oameni din literatură, din pictură, o artă foarte statică, însă pornind de la muzică, cea mai vaporoasă artă, a reuși să identifice emanațiile spirituale din pictură și din muzică. O carte de interviuri care fixează actualitatea tradiției noastre”, a spus Viorica Ela Caraman.
Această carte va trăi în timp, consideră Maestrul în Arte, Constantin Șchiopu.
„Dacă intru puțin în carte, o să zic un lucru. Este o carte care, cu siguranță, prin conținutul ei, va trăi în timp. Mai întâi pentru că interviurile sunt cu personalități notorii. Ați văzut numele marilor artiști din întregul spațiu românesc, care i-au fost Mariei în cadrul emisiunilor interlocutori”, a precizat.
Despre Omul Maria Mocanu, cât și despre profesionista Maria Mocanu se poate vorbi doar la superlativ, a menționat directorul „Radio România Chișinău”, Valentin Niculescu.
„Dor de Izvor a devenit deja o emisiune fanion a postului nostru și este ascultată pe ambele maluri ale Prutului cu mare interes. În mod natural ea este urmată de această apariție editorială, care vine în mod fericit să completeze emoțiile și trăirile de la microfon ale unor mari personalități ale spiritualității românești. Totodată, nu pot să nu remarc faptul că, întreaga carieră a doamnei Maria Mocanu se înscrie perfect în siajul declarației celui mai mare poet român Mihai Eminescu, care spunea la 1871 la Putna: „Noi susținem că poporul românesc nu se va putea dezvolta ca popor decât păstrând drept baze pentru dezvoltarea sa tradițiile, astfel cum ele s-au stabilit în curgerea vremilor. Suntem români și punctum!”. Vă mulțumesc, stimată doamnă, că existați, deoarece în caz contrar ar fi trebuit să fiți inventată”, a afirmat Valentin Niculescu.
De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică și jurnalistică. În calitate de cercetătoare științifică, a efectuat expediții folclorice în țară și în străinătate. A editat cărțile „Giurgiulești. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin”, culegere de folclor, „Interviuri în Do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”.