Lilia Gamarța, director al Bibliotecii Ștefan cel Mare: De Ziua Culturii Naționale, cititorii din Chișinău și din Vrancea s-au întâlnit „întru Eminescu”

  • 22 Ianuarie 2023 10:21
Lilia Gamarța, director al Bibliotecii Ștefan cel Mare: De Ziua Culturii Naționale, cititorii din Chișinău și din Vrancea s-au întâlnit „întru Eminescu”

Un duplex cultural cu genericul “Cuget eminescian și simțire românească” în colaborare cu Biblioteca Județeană din Focșani, Vrancea, precum și alte activități dedicate Zilei Culturii Naționale au avut loc, săptămâna aceasta la filiala “Ștefan Cel mare și Sfânt” a Bibliotecii Municipale “B. P. Hașdeu” din Chișinău. În evenimente au fost antrenați circa 160 copii care au declamat versuri din creația lui Mihai Eminescu, au participat la concursuri, conferințe, a declarat pentru Radio Chișinău șefa filialei, Lilia Gamarța:

 “Duplexul a fost realizat în colaborare cu partenerii noștri de la Biblioteca Județeană Vrancea “Duiliu Zamfirescu”, director Oana –Raluca Boian, cu care deținem frumoase tradiții de colaborare de mai mulți ani. În cadrul duplexului au fost antrenați peste 100 elevi, sufletele cărora au virbat în unison, declamând nepieritoare creații din Eminescu - Pe lângă plopii fără soț, Glossă, Criticilor mei, Rugăciunea unei mame, Rugăciune către Maica Domnului ș.a. De ziua marelui Eminescu și a culturii naționale românești,  filiala “Ștefan cel Mare și Sfânt” a Bibliotecii Municipale “B.P. Hașdeu” a organizat mai multe activități. Printre acestea menționăm recitalul de poezie și cântece, susținut cu inspirație de elevii liceul teoretic „Mircea cel Bătrân”; participarea la programul „Citim Eminescu”, ediția a IX-a, organizată cu acest prilej de Centrul Academic Internațional “M.Eminescu”, în cadrul căruia utilizatorii bibliotecii noastre, Ana Cheaburu și Arina Culeac, au declamat cu mult suflet versurile poetului. Cu străduința bibliotecarilor de la “Ștefan cel Mare și Sfânt” au fost organizate prezentări, lecturi, concursuri cu elevii de la liceul teoretic „Iulia Hadeu”, unde au fost premiați mai mulți copii, printre care - Bogdan Gheorghiță - cu diplomă de gr. I, Mihai Bogheanu - cu diplomă de gradul II, Arin Popa, Vladislav Râbac și alți copii - cu diplome de gradul III și cu mențiuni”, a precizat Lilia Gamarța.

Colaborarea dintre bibliotecile de pe ambele maluri ale Prutului cu prilejul unor asemenea evenimente sunt în stare a sensibiliza sufletele cititorilor întru cunoașterea și promovarea creației marelui poet al neamului român, mai ales prin vocile și inimile tinerilor cititori, consideră  Directoarea Bibliotecii Județene Vrancea “Duiliu Zamfirescu”, Oana Raluca Boian:

Niciodată versul eminescian, trăirea sa lirică, patosul românesc și vizionarismul său, nu vor fi transmise mai emoționant, mai sincer, mai clar, decât prin glasurile și trăirile curate ale copiilor! De aceea, totdeauna, în Cultura Română, în Limba Română, Mihai Eminescu va fi etern, ca Luceafărul care privește de sus, drumul și sufletele noastre”, a subliniat Oana Raluca Boian.

Lilia Gamarța consideră că opera poetului rămâne a fi actuală și Ziua Culturii Naționale e un prilej în plus de a le cultiva tinerilor dragostea față de valorile naționale, Eminescu fiind printre acei tineri, care au inițiat mișcarea de unitate  a tuturor românilor, prin serbarea organizată la Mănăstirea Putna în 1871:

“Recitindu-l să nu uităm și să împlinim ceea ce ne îndemna Eminescu prin opera sa, inclusiv cea publicistică - să ne cunoaștem trecutul, istoria și să ținem la valorile noastre naționale. El a fost cel care, alături de alți tineri din vremea sa, au pus temelia mișcării de unitate națională, organizând serbarea Românilor de Pretutindeni în 1871, de ziua hramului Mănăstirii Putna, ctitorită de Ștefan Cel Mare. Cu ocazia acestei serbări, după care a urmat și primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, Eminescu scria: „Să deie Ceriul ca să ajungem asemenea momente mai adeseori, să ne întâlnim la mormintele strămoșilor noștri plini de virtute și să ne legăm de suveranitatea lor cu credința și aspirațiile vieții noastre. Numai cu chipul acesta vom putea conserva patria ce avem; numai cu chipul acesta neamul românesc poate spera slavă și pomenire în viitor”. O încununare a acestor aspirații ale marelui poet și a altor tineri intelectuali din generația lui a fost marea Unire din 1918”, a menționat directoarea bibliotecii.

Potrivit directorului adjunct al Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”, Elena Butucel, cu prilejul Zilei Culturii Naționale în cele 27 filiale ale bibliotecii, inclusiv la Centrul Academic Internațional M. Eminescu,  au avut loc mai multe evenimente, în cadrul cărora au fost antrenați mai mult de 800 participanți.

Elena Butucel a menționat că în prezent rețeaua de biblioteci și-a modernizat activitatea, oferind zilnic diverse servicii și activități, printre care cluburi literare, de psihologie, pictură, studierea limbii române și a limbilor străine, cercuri pentru femei, persoane de vârsta a treia, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău