Prima biserică cu arhitectură românească din Ungheni a fost sfințită de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului
-
02 Octombrie 2024 18:12
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, comunitatea ortodoxă din Ungheni a marcat un moment istoric prin sfințirea primei biserici cu arhitectură românească în stil ștefanian, replică a Mănăstirii Putna. Lăcașul, dedicat Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia și Sfântului Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos, a fost sfințit de un sobor de ierarhi și preoți de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit unui comunicat de presă emis de Mitropolia Basarabiei.
Ceremonia a avut loc pe 29 septembrie, fiind precedată de întâmpinarea solemnă a ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și PS Antonie, Episcopul de Bălți. Slujba s-a desfășurat în prezența a numeroși credincioși, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala academică „Gavriil Musicescu”.
Mitropolitul Teofan a subliniat importanța lăcașelor de cult, afirmând că sfințirea acestui altar reprezintă un efort comunitar de apropiere de Dumnezeu.
„Atunci când se zidește o biserică, Duhul Sfânt coboară asupra celor care trudesc, rugându-se și slujind, aducând binecuvântarea lui Dumnezeu peste această lucrare. Aceste sfinte lăcașuri sunt locuri de întâlnire cu Hristos, unde fiecare suflet își găsește liniștea, mângâierea și pacea, sub ocrotirea sfinților care ne veghează necontenit”, a spus ÎPS Părinte Teofan.
Și ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a luat cuvântul pentru a mulțumi Mitropolitului Teofan și Episcopului Antonie pentru participarea la acest moment istoric.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale nemăsurate, dar și fraților noștri din Moldova și Bucovina, care ne-au sprijinit cu dragoste. Părintele Gherasă este un exemplu pentru toți preoții și aș dori ca acest moment să fie începutul unei lucrări și mai mari, atât duhovnicești cât și edilitare”, a spus Mitropolitul Basarabiei.
De asemenea, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate misionară și edilitară deosebită, Părintele Protoiereu Gabriel-Andrei Gherasă a primit din partea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în premieră pentru slujitorii Mitropoliei Basarabiei, „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, una din cele mai însemnate distincții ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru meritele sale în păstrarea credinței și în promovarea culturii creștine. Această recunoaștere a fost înmânată de Mitropolitul Teofan, ca un gest de apreciere și de prețuire pentru dragostea părintelui paroh față de Biserica și comunitatea pe care o păstorește.
La final, au fost acordate mai multe distincții pentru contribuțiile semnificative ale celor implicați în realizarea bisericii.
Sute de credincioși din ambele țări au participat la acest eveniment important, marcând o realizare semnificativă pentru comunitatea română din Ungheni, menționează Mitropolia Basarabiei.