Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii din Iași va fi restaurată, cu finanțare europeană obținută prin programul InterregNEXT România – Republica Moldova

  • 25 Aprilie 11:18
Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii din Iași va fi restaurată, cu finanțare europeană obținută prin programul InterregNEXT România – Republica Moldova

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că a semnat autorizația de construire necesară lucrărilor de restaurare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, lucrările vor fi executate în cadrul unui proiect transfrontalier care a fost depus spre finanțare europeană prin programul InterregNEXT România – Republica Moldova.

„Nu trebuie neapărat să fii vizitator ca să vezi că statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii necesită intervenție. Soclul, construit pe la 1920 și ceva, este compromis, calcarul a cedat. Proiectul tehnic a fost terminat, a fost emisă și autorizația de construcție, motiv pentru care va începe și licitația. Valoarea lucrărilor este de 7 milioane de lei. Lucrările vizează nu doar consolidarea soclului, dar și refacerea elementelor de bronz”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Acesta a afirmat că durata de implementarea a proiectului este de 24 de luni.

Potrivit scrierilor istoricului Sorin Iftimi, ideea înălțării unei statui care să reprezinte pe marele voievod Ștefan cel Mare a apărut octombrie 1856, când în capitala Moldovei se agitau spiritele pentru Unirea cu Țara Românească. Ideea a fost reluată după 1871, în contextul discuțiilor despre celebrarea solemnă a națiunii române la mormântul lui Ștefan cel Mare de la mănăstirea Putna. Abia în 1875 s-a constituit comisia care a deschis listele de subscripție publică.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, din bronz, a fost realizată la Paris, de sculptorul Emmanuel Frémiet, în 1881. Acesta era cel mai renumit în epocă pentru realizarea statuilor ecveste. Monumentul a fost inaugurat la 1883. Amplasarea a fost făcută în locul în care fuseseră cândva curțile domnești, care au cunoscut o însemnată fază de construcție și în domnia lui Ștefan cel Mare.

Principala sursă privitoare la chipul lui Ștefan cel Mare a fost un portret al marelui domn, aflat în galeria de portrete de la Sf. Spiridon din Iași, acum la Muzeul de Istorie a Moldovei.

Soclul statuii este construit din piatră din munții Jura, asemenea Operei Garnier din Paris. Machetele originale ale statuii și basoreliefurilor laterale se păstrează în colecțiile Muzeului de Artă din Complexul Muzeal Național „Moldova”. În soclul monumentului a fost zidit și actul de fundație al statuii, un alt exemplar al documentului păstrându-se la Arhivele Naționale Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău