Avocatul Poporului, profund decepționat de modul în care a fost organizat procesul de votare în diasporă

  • 15 Noiembrie 2016 16:03
Avocatul Poporului, profund decepționat de modul în care a fost organizat procesul de votare în diasporă

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, se arată profund decepționat de modul în care a fost organizat procesul de votare peste hotarele țării în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Ombudsmanul consideră că autoritățile au eșuat în realizarea obligațiilor de  a asigura exercitarea  în mod efectiv a dreptului la vot de către cetățenii din diasporă, se arată într-un comunicat al instituției.

Avocatul Poporului  a constata insuficiența de acțiuni întreprinse în vederea asigurării dreptului la vot în mod egal tuturor cetățenilor țării, dar și ale celor menite să perfecționeze procesul de vot. Ombudsmanul încurajează autoritățile să examineze posibilitatea modificării și completării legislației electorale pentru introducerea procedurii de vot prin corespondență sau a votului electronic.

Cât privește abaterile  atestate de către observatorii naționali și internaționali în turul doi de scrutin prezidențial, Avocatul Poporului accentuează că nu este suficient să fie asigurată corectitudinea procesului, dar trebuie să fie garantată și credibilitatea acestuia. Alegătorul are dreptul la o evaluare corectă a rezultatelor scrutinului, iar statul este obligat să penalizeze orice fraudă electorală, se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău