Aproximativ 3.000 de locuitori ai Crimeii au refuzat cetățenia rusă de la anexarea peninsulei de către Rusia

  • 26 Noiembrie 2019 15:36
Aproximativ 3.000 de locuitori ai Crimeii au refuzat cetățenia rusă de la anexarea peninsulei de către Rusia

După anexarea peninsulei ucrainene Crimea de către Federația Rusă, în primăvara anului 2014, aproximativ 3.000 de locuitori de pe teritoriul aflat sub ocupație au refuzat să primească pașapoarte rusești - a declarat Tamila Tașeva, reprezentant adjunct al Președinției Ucrainei pentru Republica Autonomă Crimeea.

"În 2014 a existat perioadă scurtă de timp în care cetățenii ucraineni din peninsulă puteau renunța la cetățenia rusă (acordată în mod automat locuitorilor peninsulei anexate, n.red), dacă nu voiau să o accepte. Există aproximativ 3.000 de astfel de persoane" - a explicat Tașeva, precizând că "acești oameni au avut posibilitatea de a obține un certificat de ședere permanentă pe teritoriul peninsulei".

"Toți ceilalți care nu vor pașapoarte rusești sunt considerați cetățeni ai Ucrainei sau ai altor state și au voie să se afle pe teritoriul anexat doar o perioadă de 90 de zile, după care sunt nevoiți să părăsească peninsula. Dar nu este doar o problemă legată de această obligație de a părăsi peninsula după fiecare 90 de zile.

Dacă acestor oameni li se întâmplă ceva în Crimeea, nu pot solicita ajutor medical și, în plus, nu primesc pensie din Rusia și nici altfel de beneficii sociale" - a mai explicat Tamila Tașeva, reprezentant al președintelui Ucrainei pentru Republica Autonomă Crimeea (entitate publică având sediul la Kiev, n.red).

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău