Anchetă împotriva unui apropiat al lui Vladimir Putin pentru „înaltă trădare”

  • 05 Februarie 2019 19:45
Anchetă împotriva unui apropiat al lui Vladimir Putin pentru „înaltă trădare”

Justiția ucraineană a anunțat marți deschiderea unei anchete pentru 'înaltă trădare' împotriva lui Viktor Medvedciuk, un om politic considerat apropiat de președintele rus Vladimir Putin, și care a cerut autonomie pentru estul separatist prorus al Ucrainei, potrivit France Presse.

Viktor Medvedciuk (64 de ani) este acuzat de 'subminarea integrității teritoriale' a Ucrainei și de 'înaltă trădare', a declarat pentru agenția franceză de presă o purtătoare de cuvânt a Parchetului ucrainean, Larisa Sargan.

Ancheta, deschisă sub responsabilitatea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), urmează declarațiilor făcute de Medvedciuk la 29 ianuarie în cadrul congresului partidului prorus 'Platforma de opoziție - pentru viață', a adăugat el.

În cadrul acestei reuniuni, Medvedciuk a propus crearea unei regiuni autonome dotată cu un guvern și un parlament proprii în teritoriile din estul Ucrainei, controlat de separatiștii proruși.

O astfel de regiune ar permite, potrivit lui, 'instaurarea păcii și încetarea ostilităților' în conflictul - astăzi în mare parte înghețat și a cărui reglementare politică se află în impas - soldat cu aproximativ 13.000 morți în cinci ani.

Partidul 'Platforma de opoziție' a denunțat într-un comunicat 'acuzațiile delirante', comanditate - potrivit acestuia - de către autoritățile prooccidentale înaintea alegerilor prezidențiale din 31 martie.

Ideea de a acorda autonomie teritoriilor separatiste este extrem de nepopulară în Ucraina, unde aceasta este considerată de mulți ca fiind de natură să frâneze apropierea dintre Kiev și Uniunea Europeană.

Viktor Medvedciuk, fostul șef al administrației prezidențiale ucrainene între 2002 și 2005, este unul dintre reprezentanții Kievului la negocierile cu separatiștii proruși și Moscova, sub egida OSCE.

Vizat de sancțiunile americane, el este considerat drept un apropiat al președintelui Vladimir Putin, cu care întreține relații bune.

În urma unei propuneri a acestuia, Putin s-a întâlnit în noiembrie 2017 pentru prima oară cu liderii separatiști din estul Ucrainei. În 2014, Moscova a salutat participarea sa la negocierile cu privire la conflictul din Donbas.

Potrivit media ucrainene, Medvedciuk este singurul ucrainean al cărui avion este autorizat să efectueze legături directe între Ucraina și Rusia, în pofida unei interdicții instituite în 2015.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău