Aleksandr Lukașenko: R.Moldova și Belarus trebuie să întrețină relații bune și cu Estul și cu Vestul

  • 18 Aprilie 2018 19:00
Aleksandr Lukașenko: R.Moldova și Belarus trebuie să întrețină relații bune și cu Estul și cu Vestul

Republica Moldova și Belarus trebuie să întrețină relații bune și cu Estul și cu Vestul, au declarat astăzi, 18 aprilie, la Chișinău președinții celor două state în timpul unei vizite a lui Alexandr Lukașenko în Republica Moldova. Totodată, ambii șefi de stat au optat pentru amplificarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două state.

State precum Republica Moldova și Belarus trebuie să beneficieze de exemplele pozitive atât din Est cât și din Vest, a declarat președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko. Jumătate din populația Republicii Moldova se orientează spre Uniunea Europeană, iar cealaltă parte spre Uniunea Eurasiatică, iar această situație trebuie păstrată,  fără ca cineva să-i dicteze Chișinăului o direcție sau alta, a apreciat liderul de la Minsk.

„Moldova trebuie acceptată așa cum este. Statele mici nu trebuie să fie obligate să se îndrepte într-o direcție sau alta. Trebuie să ne fie oferită posibilitatea să decidem cu cine să fim și cum să acționăm. Trebuie să vedem exemplele pozitiv și într-o parte și în alta și să acționăm pentru binele popoarelor noastre”.

Și Igor Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să întrețină relații bune și cu Uniunea Europeană și cu Uniunea Economică Eurasiatică. Totodată, el și-a exprimat speranța că în luna mai Republica Moldova va obține un statut de observator la Uniunea Eurasiatică, în urma demersului său depus acum un an, care însă nu este susținut de Guvernul de la Chișinău.

„Sperăm că în luna mai când va avea loc reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Eurasiatice decizia va fi luată. Eu cred că Moldova trebuie să întrețină relații de prietenie cu toți, dar nu cu cineva împotriva altcuiva. Noi vom avea relații bune cu statele Uniunii Europene, noi vom prieteni cu Belarus, Rusia. Dar noi vom dezvolta relații și cu Estul și cu Vestul reieșind din interesele naționale ale Republicii Moldova”.

Cei doi oficiali au discutat și despre relațiile bilaterale economice dintre cele două state, Alexandr Lukașenko exprimându-se în favoarea majorării importului în țara sa de producție agricolă moldovenească în schimbul tehnologiilor din Belarus. 

La finalul conferinței, într-un context mai puțin oficial, Igor Dodon a declarat că el personal și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-ar dori o dictatură ca în Belarus, referindu-se la situația economică mai bună din această țară.

Președintele belarus va avea o întrevedere și cu premierul Pavel Filip. 

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 91 de întreprinderi cu capital belarus în valoare de peste 200 de mii de dolari. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, depășește 224milioane de dolari, în creștere cu aproape 10% față de anul 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău