Veaceslav Ioniță spune dacă sunt sau nu justificate majorările de preț la produsele petroliere (INFOGRAFIC)

  • 14 Decembrie 2020 12:15
Veaceslav Ioniță spune dacă sunt sau nu justificate majorările de preț la produsele petroliere (INFOGRAFIC)

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune dacă sunt sau nu justificate majorările de preț la produsele petroliere, în baza analizei pieței Benzinei A95, deoarece este cel mai popular produs în rândul consumatorilor de rând.

Piața produselor petroliere în Moldova este structurată astfel: Motorina – 72%, Benzina A95 – 20%, Restul produselor – 8%.

Potrivit expertului, anul aceasta, datorită conjuncturii internaționale favorabile, moldovenii au cea mai ieftină Benzină din ultimii 10 ani. Chiar și cu majorarea de preț operată acum 2 zile, prețul mediu de comercializare în acest an va fi de 15,96 lei/litru. „Atrag atenția că prețul la pompă este în mediu cu 2,3-2,5% mai mare decât prețul mediu de comercializare, cea ce înseamnă 16,34 Lei/Litru prețul mediu la pompă în acest an”, a precizat economistul.

Astfel, el a menționat că dacă scădem din prețul mediu de comercializare, prețul de import al benzinei și toate impozitele plătite, atunci adaosul companiilor petroliere din acest an este cel mai mare din istoria noastră și va constitui cel puțin 3,53 lei/litru, cea ce este cu 70 bani/litru mai mult decât media din ultimii 6 ani.

Volumul de vânzări a benzinei în acest an este similar cu cel de anul trecut, cea ce înseamnă că în condiții de criză, companiile petroliere vor încasa în acest an cu 25% mai mult decât media din ultimii 6 ani.

Doar la comerțul cu amănuntul cu Benzina A95 aceasta înseamnă 100 milioane lei în plus pentru primele 9 luni ale anului.

La motorină situația este mult, mult mai dramatică.

Adaosul comercial din acest an al companiilor petroliere este de 3,2 Lei/Litru, față de 1,88 Lei/litru media din ultimii 4 ani. Altfel spus pentru fiecare litru de motorină vândut în acest an companiile petroliere au încasat suplementar 1,32 Lei comparativ cu media din ultimii 4 ani.

„Pentru primele 9 luni ale anului aceasta înseamnă încasări suplimentare de 370 milioane lei, doar la motorina vândută cu amănuntul. Trebuie să remarcăm că vânzările cu amănuntul a motorinei în acest an a scăzut cu 15%, în schimb vânzările angro au crescut cu 9% cea ce în mare parte compensează scăderea de la vânzările cu amănuntul. Cel mai mare adaos la motorină, companiile petroliere l-au aplicat în trimestrul II la început de criză. Atunci adaosul la motorină a fost de 3,7 lei Litru, cea ce este de două ori mai mult decât media din ultimii 4 ani.

Datorită adaosului comercial mult mai mare din acest an, moldovenii vor achita suplimentar circa 840 milioane lei comparativ cu anul 2019”, susține Veaceslav Ioniță.

„Cel mai mult această creștere se datorează adaosului nejustificat de mare la Motorină care este cu 1,32 lei/litru mai mult decât media din ultimii ani. Respectiv agricultorii și transportatorii, care sunt clienții de bază vor achita suplimentar în jur de 740 milioane lei”, a mai afirmat Veaceslav Ioniță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău