UE pregătește măsuri retaliatorii dacă Trump va introduce tarife suplimentare pentru automobilele europene

  • 22 Februarie 2019 17:45
UE pregătește măsuri retaliatorii dacă Trump va introduce tarife suplimentare pentru automobilele europene

Camioanele Caterpillar Inc., copiatoarele Xerox Corp. și valizele Samsonite se numără printre produsele americane care ar putea fi vizate de măsuri retaliatorii impuse de Uniunea Europeană, în situația în care președintele SUA va decide să impună tarife vamale suplimentare împotriva automobilelor importate din blocul comunitar, a declarat vineri pentru Bloomberg un înalt oficial UE, informează Agerpres.

Sursa citată de Bloomberg a dorit să își păstreze anonimatul pentru că lista care este elaborată de Comisia Europeană, executivul comunitar, se află încă într-o fază confidențială.

Oficial, Comisia Europeană a avertizat încă de luna trecută că UE va viza produse americane în valoare de 20 de miliarde de euro, dacă Trump va introduce tarife vamale suplimentare împotriva automobilelor importate din Europa, pe același motiv ce ține de securitatea națională pe care Trump l-a invocat anul trecut când a introdus tarife pentru importurile de oțel și aluminiu.

'În situația în care vor fi tarife pentru automobile și piese auto, lucru pe care nu ni-l dorim, am pregătit la nivel intern o listă de măsuri de reechilibrare. Există un sprijin deplin pentru acest lucru', a declarat vineri comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, după reuniunea miniștrilor Comerțului din țările membre ale Uniunii Europene (UE) care a avut loc la București.

Ca reacție la știrea Bloomberg, acțiunile Caterpillar au înregistrat o cădere de 1,1% iar titlurile Xerox au coborât cu până la 3,9% în cursul tranzacțiilor electronice care precede deschiderea burselor de pe Wall Street.

Dacă SUA vor majora tarifele vamale pentru automobile și piese auto, atunci tarifele impuse anul trecut pentru oțel și aluminiu vor părea un fel de 'picnic', a declarat Mike Jackson, directorul general al dealerul auto AutoNation. 'Va avea efecte atât de devastatoare asupra a ceea ce încerca să facă Trump pe plan economic încât, la final, nu cred că se va întâmpla', a spus Jackson, adăugând că tarife vamale mai mari pentru automobile ar fi o 'opțiune nucleară'. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău