STUDIU | Cum este afectată dezvoltarea copiilor de timpul petrecut în fața ecranelor

  • 29 Ianuarie 2019 08:49
STUDIU | Cum este afectată dezvoltarea copiilor de timpul petrecut în fața ecranelor

Perioadele de timp petrecute de copii în fața ecranelor televizorului sau computerului le pot afecta negativ procesul de dezvoltare, sugerează o cercetare recentă, citată luni de Press Association, infomează Agerpres.

Un studiu efectuat pe un număr de 2.400 de copii din Canada a descoperit că perioadele mari de timp petrecute de aceștia în fața ecranelor au fost asociate cu scoruri mici obținute la teste ''de referință'' concepute pentru evaluarea capacităților de comunicare, de rezolvare a problemelor, a aptitudinilor interpersonale și a coordonării fizice.

Timpul dedicat ecranelor de copiii cu vârste de doi sau trei ani a avut un efect negativ asupra performanțelor obținute de aceștia la trei și cinci ani.

De asemenea, cercetătorii au notat că nu s-a evidențiat un efect pozitiv în cazul copiilor cu probleme de dezvoltare cărora părinții le-au permis să petreacă mai mult timp în fața ecranelor pentru a le controla comportamentul problematic.

''Studiul actual a analizat efectele asupra dezvoltării în cursul unei perioade critice de creștere și maturizare și a descoperit că timpul petrecut în fața ecranelor poate afecta capacitatea copiilor de a se dezvolta în mod optim'', a notat în jurnalul științific Jama Pediatrics echipa de psihologi din Canada.

Efectele timpului petrecut de copii în fața ecranelor reprezintă o temă intens dezbătută, iar până în prezent nu au fost pronunțate concluzii clare în ceea ce privește un impact semnificativ.

Până la momentul în care încep școala, un sfert dintre copii prezintă un anumit nivel de deficiență sau de întârziere în dezvoltarea limbajului, a comunicării, a abilităților motorii și a ''sănătății socio-emoționale'', potrivit echipei condusă de doctor Sheri Madigan de la Universitatea din Calgary.

Cercetătorii au subliniat că dezvoltarea copiilor ''se desfășoară rapid în primii cinci ani de viață''.

''În timp ce se uită la ecrane copiii mici ar putea rata oportunități importante de a pune în practică și de a stăpâni abilități interpersonale, motorii și de comunicare'', au subliniat oamenii de știință.

Studiul a relevat că, în general, copiii de doi ani petreceau în fața ecranelor, în medie, 17,09 ore pe săptămână, cei de trei ani se uitau la ecrane 24,99 ore pe săptămână, iar cei de cinci ani au dedicat ecranelor 10,85 de ore pe săptămână.

Aceasta este o activitate sedentară, ce reduce timpul petrecut mergând pe jos sau alergând, ceea ce poate întârzia dezvoltarea abilităților motorii. Totodată, poate limita oportunitățile copiilor de a avea interacțiuni ''esențiale'' verbale și non-verbale cu cei care au grijă de ei, au explicat cercetătorii.

Autorii studiului au încurajat colaborarea între cadrele din domeniul sanitar și familii pentru dezvoltarea unor ''planuri media personalizate'', concepute pentru a stabili limite în ceea ce privește timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău