Frig și ploi cu lapoviță prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână

  • 20 Noiembrie 2020 15:46
Frig și ploi cu lapoviță prognozează meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână

Frig și ploi cu lapoviță prognozeze meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, sâmbătă, 21 noiembrie, în țară se așteaptă 2-7 grade Celsius, ziua, și până la minus două grade, noaptea. Cel mai frig se așteaptă să fie la centru și nord, unde sunt anunțate ninsori slabe și lapoviță. În sudul țării vom avea doar ploi mai puțin intense.

Duminică se arată să fie fără precipitații, însă afară va fi și mai frig. Astfel, în ultima zi a acestei săptămâni, valorile termice diurne se vor încadra între 2-7 grade, iar noaptea mercurul termometrelor va coborî până la minus 5 grade Celsius. Ger nocturn de până la 3 grade se așteaptă și în zona de sud, unde până acum s-au înregistrat temperaturi în jur de zero grade.

Aceleași tendințe termice se vor păstra și în primele zile ale săptămânii următoare.

Calendarul popular din această perioadă din noiembrie are mai multe semnificații, legate de starea vremii, divinități și superstiții. „Ultima decadă din luna noiembrie, din punct de vedere religios, are în centru sărbătoarea Sfinților creștini, Arhanghelii Mihail și Gavriil, marcată pe 21 noiembrie. Se spune că săptămâna când este marcată această sărbătoare, Arhanghelii au puteri ocrotitoare asupra oamenilor și turmelor de oi.

Totodată, atunci când sunt prăznuiți Arhanghelii, este și hotarul între toamnă și iarnă. Oamenii din popor credeau că forțele Necuratului voiau cu orice preț ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Arhanghelul Mihail avea rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. În popor, această perioadă mai poartă și numele de “vara arhanghelilor”, iar vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. În același timp, tradiția spune că între Sf. Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe și binevoitoare”, indică unele surse.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău