Proteste împotriva trupelor rusești de pe Nistru

  • 02 Ianuarie 2012 16:24
Proteste împotriva trupelor rusești de pe Nistru

Locuitorii satelor Pârâta, Coșnița, Doroțcaia și Pohrebea din raionul Dubăsari, susținuți de combatanți ai conflictului armat de pe Nistru, au protestat astăzi lângă postul de pacificatori unde a fost împușcat tânărul Vadim Pisari, transmite Info-Prim. Pr

Locuitorii satelor Pârâta, Coșnița, Doroțcaia și Pohrebea din raionul Dubăsari, susținuți de combatanți ai conflictului armat de pe Nistru, au protestat luni, 2 ianurarie 2012, lângă postul de pacificatori unde a fost împușcat tânărul Vadim Pisari, transmite Info-Prim.

Protestatarii au cerut Comisiei Unificate de Control și Guvernului să scoată postul până la sfârșitul acestei săptămâni. În caz contrar, oamenii amenință că îl vor scoate cu propriile forțe. Localnicii susțin că sunt speriați și revoltați de cele întâmplate. Ei au anunțat pentru mâine acțiuni de amploare.

Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a fost pichetată astăzi de un grup de protestatari, după împușcarea mortală, lângă Vadul lui Vodă, de către un militar rus, tânărului din localitatea Pârâta. Inițiativa aparține organizației Hyde Park. Protestatarii au solicitat retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Cazul tânărului împușcat mortal de unul dintre pacificatiorii ruși este investigat de Procuratura raionului Dubăsari.

Guvernul Republicii Moldova condamnă incidentul grav care a avut loc la postul forțelor de pacificare pe partea stîngă a Nistrului. Potrivit unui comunicat al executivului, Guvernul a decis organizarea unor întrevederi pe margine acestui subiect cu reprezentanții Ambasadei Federației Ruse, Comisiei Unificate de Control și altor factori de decizie care pot contribui la desfășurarea anchetei.

Primul ministru Vlad Filat a cerut Procuraturii Generale implicarea celor mai buni experți pentru asigurarea unei  anchete corecte și profesioniste pe acest caz.

Partidul Liberal solicită înlocuirea urgentă a trupelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune de poliție civilă sub control Uniunii Europene și al Organizației Naținiunilor Unite. În acest sens, Partidul Liberal solicită convocarea de urgență a unei reuniuni în formatul 5 plus 2, care să decidă acest lucru, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Declațaia PL este făcută în contextul incidentului tragic de la postul de control Vadul lui Vodă, soldat cu moartea unui cetățean al Republicii Moldova. Totodată, PL condamnă comportamentul agresiv al trupelor Federației Ruse și îl califică drept un abuz față de populația civilă a Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău