Magistrații de la Ungheni îi susțin pe colegii lor de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, privind apărarea statutului de judecător și imixiunea politicului în sistemului judiciar

  • 26 Februarie 2020 09:45
Magistrații de la Ungheni îi susțin pe colegii lor de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, privind apărarea statutului de judecător și imixiunea politicului în sistemului judiciar

Magistrații de la Ungheni îi susțin pe colegii lor de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, privind apărarea statutului de judecător și imixiunea politicului în sistemului judiciar.

După cum scrie bizlaw.md, declarația, semnată de nouă judecători, condamnă criticile aduse în ultima perioadă puterii judecătorești, pe care le califică drept o atentare la independența sistemului și o denigrare publică intenționată a actului justiție.

”Corpul judecătoresc pledează pentru reforma sistemului judecătoresc conform principiilor democratice și nu se opune răspunderii judecătorului pentru încălcările admise în condițiile legii. Însă nu va tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și este hotărât să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale, astfel încât în final să asigure calitatea actului justiției” se mai spune în documentul citat.

Totodată, magistrații subliniază că este important ca reprezentanții partidelor de guvernare să înțeleagă efectul negativ al declarațiilor și acțiunilor care, pe lângă denigrarea actului judecătoresc, pot atenta la ordinea unui stat de drept.

La fel, magistrații au solicitat comunității europene, organizațiilor internaționale, societății civile să monitorizeze atent acțiunile și expunerile politicului în raport cu puterea judecătorească, astfel încât să fie asigurată demararea unor reforme cu respectarea garanțiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău