Instituțiile medico-sanitare din Chișinău au primit vaccinuri antigripale gratuite

  • 14 Octombrie 2017 03:03
0%
00:00:00
00:00:00

Lotul de vaccinuri antigripale a fost distribuit în instituțiile medico-sanitare din municipiul Chișinău și urmează să fie imunizate în primul rând persoanele din grupul de risc.

Este vorba despre o cantitate de peste 33 de mii de vaccinuri, din lotul total de 200 de mii de vaccinuri pe care l-a primit recent Republica Moldova prin intermediul Centrului Național de Sănătate publică.

La 9 octombrie curent, în Republica Moldova a sosit lotul de vaccin antigripal, oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health”, în cantitate de 200 mii de doze, care a fost recepționat la Depozitul Național de vaccinuri din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Pentru municipiul Chișinău au fost repartizate 33 600 de vaccinuri, destinate persoanelor din grupuri de risc, precum cele instituționalizate, lucrătorii medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială. Nu vor fi vaccinate femeile însărcinate.

Vaccinurile sunt gratuite, iar perioada de imunizare va începe în luna octombrie și va dura până în decembrie, a declarat Tamara Mînăscurtă, de la Centrul municipal de Sănătate publică.

Odată cu vaccinarea antigripală, se reduce riscul apariției formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării și deceselor cauzate de gripă. 

Vaccinul împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, și nici un caz de alte infecții  respiratorii virale acute, atenționează Centrul Național de Sănătate publică. 

Specialiștii atrag atenția că măsurile de igienă personală, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău