În R.Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 copii

  • 17 Aprilie 2018 11:45
În R.Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 copii

Astăzi, 17 aprilie, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Hemofiliei, o boală ereditară legată de o anomalie genetică.

Hemofilia este o boală ereditară, legată de o anomalie genetică, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Bolnavii sângerează cu ușurință, anormal, iar aceste sângerări pot să nu se oprească și pot avea un impact dramatic asupra sănătății, de la traume la nivelul articulației, până la decese premature.

Această boală nu se vindecă, dar se poate trata, aceasta este o afecțiune congenitală, care se moștenește în special în rândul băieților, transmisă de mamă acestora.

În Republica Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 copii.

Doar două instituții din R.Moldova oferă asistență bolnavilor de hemofilie, Institutul Oncologic, în Departamentul Hematologie, iar copiii la IMSP

În lume există 6,9 milioane de oameni, care suferă de o tulburare de sângerare, iar 75% dintre aceștia nu cunosc că suferă de această boală, de aceea Federația Internațională a Hemofiliei a ales pentru acest an sloganul „Împărtășindu-ne cunoștințele devenim mai puternici”, pentru a crește gradul de conștientizare, oferind posibilitatea unei diagnosticări și accesul la tratament pentru persoanele afectate de hemofilie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău