Hepatita B poate fi eradicată

  • 12 Martie 2015 16:41
Hepatita B poate fi eradicată

Bătălia împotriva hepatitei B, care duce anual la moartea a 650.000 de persoane în întreaga lume, poate fi câștigată în 10-20 de ani, a afirmat joi, la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Ne sunt necesari între 10 și 20 de ani pentru a putea eradica hepatita B”, a declarat dr Gottfried Hirnschall, directorul departamentului HIV/SIDA al OMS, citat de AFP, cu ocazia publicării primelor linii generale în privința tratării bolii.

În lume, circa 240 de milioane de persoane au hepatită B, infecție virală care se transmite prin sânge și lichidele biologice și care îi expune pe cei afectați unui risc crescut de deces ca urmare a cirozei sau cancerului de ficat.

Boala este răspândită preponderent în rândul locuitorilor din țările cu venituri scăzute și medii, mai ales din Africa Occidentală (unde prevalența este de peste 8%) și Asia de Est (cu o prevalență între 5% și 8%), unde se transmite în general la naștere. În țările mai dezvoltate (unde prevalența este sub 2%), principalele căi de contaminare sunt transmiterea sexuală și utilizarea de ace infectate.

În prezent există un vaccin considerat foarte eficient împotriva hepatitei B și mai multe tratamente pentru a evita ca purtătorii virusului să facă ciroză sau cancer la ficat. Multe persoane contaminate nu știu că sunt purtătoare ale virusului din cauza absenței simptomelor, arată Stefan Wiktor, șeful programului împotriva hepatitei din cadrul OMS.

OMS subliniază importanța prevenirii și recomandă vaccinarea tuturor copiilor împotriva hepatitei B, cu prima doză administrată la naștere. În prezent, sub 50% dintre nou-născuți beneficiază de această primă doză, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău