Expertul media al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi: Reducerea volumului de emisie proprie stimulează perpetuarea practicii păguboase de parazitism informațional

  • 02 Decembrie 2020 15:15
Expertul media al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi: Reducerea volumului de emisie proprie stimulează perpetuarea practicii păguboase de parazitism informațional

Mai multe amendamente la Codul Serviciilor Media Audiovizuale, propuse de un grup de deputați socialiști, trezesc îngrijorarea experților, care atenționează că prin acestea sunt încălcate și standardele internaționale, dar și angajamentele asumate de Republica Moldova. Acestea au fost discutate astăzi de experți și societatea civilă în cadrul unor dezbateri publice.

Un grup de deputați PSRM, inclusiv președintele comisiei parlamentare de profil, Adrian Lebedinschi, au înregistrat un proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, aproximativ în aceeași perioadă în care au fost elaborate și alte proiecte controversate, precum cel cu privire la statutul limbii ruse.

Inițiativa conține mai multe prevederi calificate drept „îngrijorătoare” de către experți. Printre acestea este cea cu privire la reducerea cotei programelor în limba română de la 80 la 60 la sută, posibilitatea obligării jurnaliștilor să-și dezvăluie sursele, anularea dreptului unor instituții de stat să fondeze posturi de radio și TV, reducerea volumului programelor locale pe care sunt obligate să le difuzeze instituțiile media audiovizuale.

Adrian Lebedinschi a motivat că unele amendamente au fost elaborate deoarece actualele prevederi ar fi prea dure, iar unele televiziuni și posturi de radio nu le-ar putea îndeplini.

„Mi se pare că facem legi doar ca să fie scris, cuiva să-i raportăm că e scris așa. Dar nu o respectă nimeni. De aceea, eu aș prefera să fie redus acest volum, dar sancțiunile să fie dure.”

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi a calificat drept îngrijorător faptul că se intervine în Cod la mai puțin de doi ani de la intrarea în vigoare a acestuia. El a menționat că prin reducerea volumului de emisie proprie se revine la o practică păguboasă.

„Acest lucru stimulează perpetuarea practicii păguboase de parazitism informațional. Adică nu investim în produs propriu, local, achiziționăm produse străine, de rating și în baza lor facem bani. Nu este o situație normală.”

Expertul media Eugeniu Rîbca a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova va încălca un acord internațional dacă vor fi abrogate normele care obligă televiziunile ca o parte din producție să fie achiziționată de la statele care au semnat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Jurista Tatiana Puiu a menționat pericolele pe care le prezintă intenția de a obliga jurnaliștii să-și dezvăluie sursele, îndemnând societatea civilă să nu admită adoptarea modificărilor respective.

Experții media și societatea civilă au anunțat că vor informa Comisia parlamentară, dar și alte instituții despre constatările și amendamentele pe care le vor propune, dar vor avertiza și comunitatea internațională în privința riscurilor pe care le comportă mai multe prevederi ale inițiativei legislative.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău