Comisia Europeană critică adoptarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova

  • 21 Iulie 2017 13:28
Comisia Europeană critică adoptarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova

Comisia Europeană a adoptat astăzi o declarație în care critică adoptarea sistemului electoral mixt de către Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit unei declarații semnate de comisarul European pentru politică externă, Federica Mogherini și comisarului european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, modificările votate, la 20 iulie, sunt ”în contradicție directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”.

” /…/Modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic”, se mai spune în declarație.

”UE a subliniat în mod repetat - cel mai recent în timpul procedurii de asistență macrofinanciară planificată - necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept”, se precizează în declarație.

Potrivit aceleiași declarații, modificarea sistemului electoral va fi evaluată și prin prisma obligațiilor Republicii Moldova asumate în Acordul de Asociere și ca membru al Consiliului Europei.

Parlamentul de la Chișinău a votat, la 20 iulie, sistemul electoral mixt care prevede că jumătate din deputați vor fi aleși pe viitor pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale. Până acum toți cei 101 parlamentari erau aleși pe liste de partid. Modificarea respectivă a fost susținută de 74 de deputați democrați, socialiști și popular-europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău