Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anticovid Johnson&Johnson și AstraZeneca, cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse genetic anumite persoane

  • 19 Mai 17:25
Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anticovid Johnson&Johnson și AstraZeneca, cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse genetic anumite persoane

Cheaguri de sânge care au cauzat moartea în urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) și AstraZeneca au fost cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse anumite persoane, o descoperire care urmează să modeleze dezvoltarea unor vaccinuri viitoare, relatează Bloomberg, transmite News.ro.

Vaccinuri pe bază de adenovirus ca cele ale J&J și AstraZeneca, retrase de pe piață, conțin un compus care poate conduce la formarea unor cheaguri de sânge în cazul unor persoane predispuse genetic la acest lucru, afirmă cercetători într-o scrisoare publicată miercuri în The New England Journal Of Medicine, la care face referire sursa.

Cercetătorii vor să găsească ”vonovatul”, iar apoi să-l elimine prin inginerie genetică.

Numărul persoanelor cu această complicație este necunoscut, subliniază directorului Facultății de Imunologie de la Universitatea Flinders din Australia de Sud, profesorului Tom Gordon, ale cărui cercetări moleculare au condus la această descoperire.

Reacția imunitară cauzată de vaccin este ”o nouă boală”, declară el într-un interviu.

”Cred că, pe măsură ce imunologii și speciliștii în terapie intensivă se familiazrizează cu aceste afecțiuni, vor fi descrise mai multe cazuri”, adaugă el.

La peste 18 milioane de oameni vaccinați cu o singură doză de J&J s-au raportat peste 60 de cazuri de cheaguri de sânge, iar nouă persoane au murit, potrivit Yale School of Medicine.

Un număr mic de morți din cauza vaccinării cu AstraZeneca a condus la retragerea sau restricționarea vaccinării cu acest vaccin în Danemarca, Norvegia și alte țări în 2021.

Această complicație a apărut la două-trei persoane din 100.000 vaccinate cu AstraZeneca în vârstă de până la 60 de ani în Australia, unde nu a mai fost accesibil începând din martie 2023.

Comisia Europeană (CE) a retras autorizația de punere pe piață în martie 2024.

”AstraZeneca salută orice examinare mai aprofundată a unui eventual mecanism subiacent al sindromului trombozei trombocitopeniei (TTS), având în vedere că, în pofida unei investigații ample, nu înțelegem încă mecanismul care poate declanșa în cazuri foarte rare TTS”, declară un purtător de cuvânt al companiei.

J&J anunță, la rândul său, că susține cercetări care să conducă la dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficiente.

”Sunt necesare date suplimentare în vederea înșelegerii eventualilor factori care pot fi asociați cu acest eveniment rar, inclusiv relația pe care o poate avea cu adenovirusul și alte virusuri, pentru a trage concuzliile adecvate cu privire la patogeneza de la bază”, anunță într-un e-mail compania.

Ambele vaccinuri au jucat un rol important în programele de vaccinare din primele faze ale pandemiei covid-19.

O analiză a arătat că vaccinul AstraZeneca a salvat, în 2021, 6,3 milioane de vieți.

Vaccinurile de tip mRNA ale Pfizer-BioNTech și Moderna s-au dovedit ulterior mai eficiente în protecția împotriva SARS-CoV-2 și au fost modificiate în lupta împotriva unor variante mai recente ale virusului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău