BNS dezminte falsurile apărute în presa din Rusia „Au drept scop dezinformarea populației și perturbarea bunei desfășurări a recensământului”

  • 22 Mai 18:03
BNS dezminte falsurile apărute în presa din Rusia „Au drept scop dezinformarea populației și perturbarea bunei desfășurări a recensământului”

Biroul Național de Statistică (BNS) a dezmințit astăzi informațiile răspândite de o publicație rusească și declară că aceasta este falsă și are drept scop de a dezinforma populația, de a afecta imaginea publică a BNS în societate și, ca efect, de a perturba buna desfășurare a Recensământului populației și locuințelor. În plus, nu a fost solicitată poziția BNS în calitate de autoritate publică centrală responsabilă de organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor, transmite MOLDPRES.

„Afirmăm cu fermitate că, personalul temporar de recensământ a fost și este instruit de a reflecta în informația colectată în teren situația reală, în corespundere cu manualele și ghidurile de recensământ, elaborate de BNS conform normelor internaționale. Activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor de către recenzori. Astfel, recenzorii nu au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv cele afirmate în mod fals în articolul prenotat - de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță (locuințe sezoniere)”, a precizat instituția.

BNS a reiterat că în cadrul Recensământului 2024 recenzorii au misiunea să viziteze fiecare locuință în parte și să indice tipul efectiv de ocupare al acestora conform stării actuale.

În cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate.

Astfel, locuința sezonieră se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor trei luni de recenzare (8 aprilie - 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană.

Locuința vacantă se va considera orice locuință care nu e locuită permanent de nimeni pe o perioadă continuă mai lungă de o lună (locuințe pustii, abandonate, pentru vânzare, pentru închiriere, locuințe noi etc.).

Suplimentar, BNS revendică ca fiind false declarațiile care se referă la prezentarea informațiilor către alte autorități. „Acestea nu au substrat factologic credibil și demonstrat, urmărind un scop manipulatoriu, deoarece datele individuale colectate în cadrul recensământului nu au fost și nu pot fi puse la dispoziție nici unei altei autorități sau instituții publice sau private, inclusiv Comisiei Electorale Centrale”, a precizat BNS.

De asemenea, instituția a menționat că „afirmațiile nu prezintă nici o probă care ar stabili cert că există eventuale suspiciuni din partea majorității populației referitor la desfășurarea recensământului”.

Recent, o publicație periodică a publicat un articol în care este afirmat că recenzorii ar fi primit indicații de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,85
Nori împrăștiați
Umiditate:89 %
Vint:4,12 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău