Sportivii ucraineni, avertizați să ignore provocările Rusiei la Jocurile Olimpice

  • 22 Mai 19:40
Sportivii ucraineni, avertizați să ignore provocările Rusiei la Jocurile Olimpice

Ministrul ucrainean al Sportului, Matviy Bidnyi, le-a spus sportivilor din țara sa să își păstreze calmul și să nu acorde nicio atenție provocărilor din partea rușilor la Jocurile Olimpice din această vară, relatează The Guardian.

Vorbind pentru The Guardian de la Ministerul Tineretului și Sportului de la Kiev, Bidnyi a estimat că Rusia își va folosi reprezentanții de la Paris ca parte a operațiunii de propagandă și a explicat că au fost elaborate recomandări pentru a ajuta echipa Ucrainei să evite să fie implicată în controverse, scrie news.ro.

În iulie anul trecut, Olha Kharlan, scrimă ucraineană, a fost exclusă de la campionatul mondial pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Rusia și există temeri că orice repetare ar fi revendicată ca o victorie de către țara care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Întrebat ce ar spune echipei olimpice a Ucrainei dacă unul dintre sportivii ruși care vor concura individual ca neutri ar încerca să provoace o reacție pe scena mondială, Bidnyi a făcut apel la calm. "Le-aș spune să reacționeze într-un mod adecvat, un mod demn", a spus el. "Să înțeleagă și să fie conștienți că această provocare a fost făcută intenționat. Să ignore astfel de provocări cu calm".

Ucrainenii sunt pregătiți pentru astfel de situații, deși Bidnyi nu a vrut să se pronunțe cu privire la natura posibilă a unei eventuale agravări. "Vom vedea ce vor face", a spus el. "Sportivii noștri sunt pregătiți".

Recomandările ministerului vor sublinia faptul că sportivii ucraineni ar trebui să mențină interacțiunea cu rușii, dintre care aproximativ 40 ar putea concura la Paris, la minimul admisibil. Prioritatea Ucrainei este siguranța participanților săi și nu există nicio dorință de a atrage atenția asupra lor într-un mod negativ.

"Considerăm că sportivii ruși sunt agenți de influență hibridă", a explicat Bidnyi. "Înțelegem că acesta este modul în care Rusia începe războiul și conduce războiul: cum influențează și manipulează gândurile. Sportul este o parte foarte importantă a propagandei lor și cred că am făcut multe pentru lume pentru a-i ține departe de mișcarea sportivă internațională. Nici măcar jurnaliștii nu se pot prezenta la Jocurile Olimpice sub steagul lor. Este o dovadă că steagul rusesc este condamnat, nu poate fi acceptat la un eveniment internațional și acest lucru este foarte simbolic."

Au existat numeroase apeluri pentru ca CIO să renunțe complet la statutul de neutralitate și să interzică sportivilor ruși, împreună cu omologii lor din Belarus, să participe la toate competițiile. "CIO este o organizație foarte conservatoare", a declarat Bidnyi. "Există de mai bine de 100 de ani și își subliniază continuu autonomia. Înțelegem că sunt situați în mijlocul societății și că presiunea internațională creată de mass-media, care s-a concentrat asupra procesului decizional, joacă un rol puternic. Acum observăm că acest iceberg a început să se miște foarte încet. Influența Rusiei în sportul internațional este foarte puternică. Ei folosesc toate resursele posibile pentru a influența deciziile la toate nivelurile. Dar situația noastră a generat un val de atenție, iar buna guvernanță a federațiilor sportive este foarte actuală în acest moment. Acum, lumea urmărește să vadă ce decizii se iau și ce ghidează aceste decizii. Acesta este un lucru foarte pozitiv."

Luni, Bidnyi și Vadym Huttsait, care este predecesorul său și actualul președinte al Comitetului Național Olimpic al Ucrainei, au anunțat oficial că țara va concura la Jocurile Olimpice folosind sloganul "Voința de a câștiga".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău