Ministrul britanic al Apărării: Țările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecție

  • 22 Mai 21:00
Ministrul britanic al Apărării: Țările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecție

Țările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecție„ a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianței militare, a declarat miercuri secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, citat de POLITICO.

Într-un discurs susținut la Londra, Grant Shapps nu a ținut să arate cu degetul direct către țările europene care nu sunt membre NATO, precum Irlanda, Malta, Austria și Elveția și care prețuiesc de mult timp neutralitatea, dar oficialul a precizat că Marea Britanie va face lobby pentru ca mai multe țări să se alăture blocului militar, scrie Digi24.

„Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizație pe toți cei care beneficiază de umbrela de protecție a alianței”, a spus Shapps.

„Unele țări europene beneficiază efectiv de acoperirea NATO, se bucură de beneficiile libertății și totuși nu se înscriu în sistemul de disuasiune colectivă a continentului”, a adăugat Shapps, făcând referire la amenințarea reprezentată de Rusia.

„Când lupul se află la ușa securității europene, nu ar trebui să fie loc pentru neutralitate”, a insistat el.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stârnit dezbateri în unele capitale europene neutre cu privire la posibilitatea de a regândi politica de lungă durată și de a se alătura alianței militare.

Au făcut-o Finlanda și Suedia, care au aderat la NATO în ultimii doi ani. Comentariile lui Shapps vin în timp ce membrii actuali ai NATO sunt îndemnați să-și crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB.

Obiectivul actual al alianței este de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare - obiectiv îndeplinit de două treimi dintre cei 32 de membri ai NATO.

Marea Britanie a promis recent că va ajunge la 2,5% din PIB până la sfârșitul deceniului, iar Shapps a promis că va insista asupra acestei probleme la summitul aniversar al NATO, care va avea loc în iulie la Washington și care va marca 75 de ani de existență ai alianței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău