Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Pentru Rep. Moldova parteneriatul semnat cu UE se înscrie în acel proces de reformare și de modernizare a armatei naționale” (Audio)

  • 22 Mai 15:05
0%
00:00:00
00:00:00

Parteneriatul în domeniul Securității și Apărării dintre R. Moldova și UE, semnat ieri la Bruxelles, de către premierul Dorin Recean și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, este vital pentru R. Moldova, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță. El a explicat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că această colaborarea ne va ajuta să ne modernizăm capacitățile de apărare și să rezistăm la provocările de tip hibrid din partea Federației Ruse.

Parteneriatul în domeniul securității și apărării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este esențial pentru modernizarea și reformarea armatei naționale, consideră analistul politic Ion Tăbârță. El a subliniat că, în condițiile în care apărarea nu a fost o prioritate o perioadă îndelungată, Republica Moldova trebuie să compenseze timpul pierdut prin eforturi umane, instituționale și financiare:

„Pentru Rep. Moldova acest parteneriat semnat cu UE se înscrie în acel proces de reformare și de modernizare a armatei naționale, pentru a-și întări capacitățile sale de apărare. Noi, cei care urmărim fenomenele politice din Rep. Moldova și procesele instituționale, noi conștientizăm că securitatea din Rep. Moldova este una precară. Rep. Moldova are foarte multe vulnerabilități la capitolul securitate, iar de aici avem foarte multe riscuri și amenințări la adresa securității naționale. Și în condițiile în care timp de o perioada îndelungată, apărarea nu a fost o prioritate, Rep. Moldova are nevoie în primul rând să încerce să compenseze din acel timp pierdut, ceea ce necesită eforturi umane, instituționale, dar și eforturi financiare. Rep. Moldova în momentul dat nu are capacitățile necesare, cu atât mai mult că suntem un stat destul de sărac și din acest punct de vedere, parteneriatul cu UE presupune și o asistență financiară, dar și tehnică. Iar când spun asistență tehnică mă refer la elaborarea politicilor, a strategiilor și a consultanței”, a spus Ion Tăbârță.

Parteneriatul de securitate și apărare dintre Rep. Moldova și UE se înscrie perfect în procesul nostru de integrare Europeană, în plus este și un răspuns actual la provocările  pe care le avem în regiune, la adresa securității.

Acest parteneriat cuprinde o serie de domenii de cooperare care au drept scop, să contribuie la dezvoltarea securității naționale a Rep. Moldova și totodată să dezvolte ca Rep. Moldova să fie factor de stabilitate regională. UE și alți parteneri de dezvoltare au drept scop să ajute statul nostru să facă față acestor acțiuni hibride din partea Federației Ruse și anumite domenii se referă anume la acest război hibrid. Domeniu hibrid este atât de vast și neconvențional că este într-o schimbare permanentă și astfel evaluează cu o rapiditate foarte mare. De aceea, în cadrul acestui parteneriat Rep. Moldova-UE neapărat va trebui să ținem cont de toate provocările și totodată acest parteneriat să fie flexibil în a face față noilor amenințări, care în momentul dat încă nu sunt, dar pot apărea într-o perioadă foarte scurtă”, a precizat comentatorul politic.

Ion Tăbârță a spus în același timp că prin acest parteneriat nu pot fi rezolvate toate problemele de securitate, însă această colaborare va ajuta Rep. Moldova să reziste mai bine în fața provocărilor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:8,75 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău