Сăutare:genetica
Zeci de centre de înaltă performanță vor oferi analize complexe în 2025, anunță CNAM
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că a contractat 18 prestatori de servicii medicale de înaltă performanță pentru anul 2025, comunică MOLDPRES.
-
17 Ianuarie 16:39
FOTO | Silvicultorii din Republica Moldova și România au elaborat strategii comune pentru protecția pădurilor
Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au elaborat un program vast ce are menirea să protejeze pădurile din Republica Moldova și România.
-
29 Octombrie 2024 12:40
FOTO | O nouă intervenție aeriană SMURD: Un copil cu o boală genetică rară a fost transportat la un spital din Iași
O nouă intervenție aeriană SMURD România a fost realizată în Republica Moldova astăzi, 8 octombrie. Un copil de șapte ani, cu o patologie congenitală severă, a fost transportat pe calea aerului…
-
08 Octombrie 2024 15:34
Bolile cardiovasculare, pe primul loc printre cauzele de deces.. Directorul Institutului de Cardiologie: „Numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere de la an la an”
În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile.…
-
29 Septembrie 2024 15:50
Bolile de inimă fac cele mai multe decese în Republica Moldova
În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces. 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile revin…
-
28 Septembrie 2024 17:05
Oamenii de știință au descoperit că între 40 și 60 de ani în organism au loc schimbări biomoleculare majore
Dacă v-ați simțit vreodată ca și cum totul în corp se destramă în același timp, s-ar putea să nu fie doar imaginația dumneavoastră. Un nou studiu al cercetătorilor de la facultatea de medicină…
-
18 August 2024 16:00
Folosirea alimentelor ca medicament: O explorare modernă a unei practici străvechi
În timp ce conceptul de folosire a alimentelor ca medicament a fost de bază în urmă cu sute de ani, multe societăți actuale sunt fie supraalimentate, fie subnutrite, ceea ce duce la o serie de probleme…
-
21 Iulie 2024 18:10
Un „declanșator genetic al obezității”, identificat de cercetători
Obezitatea nu este doar o problemă de alimentație și exerciții fizice, ci ar putea fi o problemă de cod genetic, conform unor noi cercetări.
-
27 Iunie 2024 20:53
Un studiu sugerează că inteligența artificială ar putea fi în curând capabilă să detecteze cancerul
Cancerul rămâne una dintre cele mai dificile boli umane, cu peste 19 milioane de cazuri și 10 milioane de decese anual. Natura evolutivă a cancerului face dificilă tratarea tumorilor în stadiu avansat,…
-
21 Iunie 2024 21:00
Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anticovid Johnson&Johnson și AstraZeneca, cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse genetic anumite persoane
Cheaguri de sânge care au cauzat moartea în urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) și AstraZeneca au fost cauzate de o reacție autoimună la care sunt predispuse anumite…
-
19 Mai 2024 17:25
Ar putea totuși fi inversată îmbătrânirea? Ce sugerează un nou studiu
Un tip de grăsime care se acumulează odată cu îmbătrânirea țesuturilor poate fi inversată prin exerciții fizice, au descoperit oamenii de știință într-o nouă cercetare publicată vineri.
-
14 Aprilie 2024 18:45
OAMENI ȘI IDEI | Ludmila Adamciuc: „Societatea etichetează fără a-și pune anumite întrebări - Sindromul Down nu este o boală” (VIDEO)
Cum este viața unui copil cu Sindromul Down? Cum se schimbă viața familiei în care se naște și îl crește? Care este specificul acestei diagnoze și cum se manifestă ea pe parcursul vieții. La…
-
03 Aprilie 2024 16:40
Expoziție în Parlament: Suntem diferiți, dar la fel!
De Ziua Mondială a Sindromului Down, în holul Parlamentului a fost inaugurată expoziția „Suntem diferiți, dar la fel!”. Este vorba despre fotografii cu copii care au Sindromul Down, alături de…
-
21 Martie 2024 12:43
Pe 21 martie este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down
Anual, pe 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down, un eveniment care promovează conștientizarea și incluziunea persoanelor care s-au născut cu această condiție genetică. Este vorba…
-
21 Martie 2024 11:13
În Republica Moldova sunt aproximativ 2.500 de pacienți cu boli rare
Anual, în ultima zi a lunii februarie, marcăm Ziua internațională a bolilor rare, maladii ce afectează un procent redus din populație.
-
29 Februarie 2024 10:09
Sfaturile specialistului pentru cei care își doresc un câine: Recomandăm proprietarilor să aibă disponibilitate emoțională pentru cățel, să îl trateze ca și cum ar face parte din familie
Persoanele care doresc un câine, ca animal de companie, trebuie să fie atente la mai multe aspecte pentru a se asigura că patrupedul care va face parte din viața lor nu va avea de suferit. Medicul veterinar…
-
10 Februarie 2024 12:15
Cel mai periculos tip de consum de alcool care crește de 6 ori riscul de ciroză - studiu
Un studiu recent desfășurat de universități și instituții medicale de prestigiu, a scos la iveală cel mai periculos tip de consum de alcool de la ora actuală. Este vorba despre excesul într-un…
-
30 Decembrie 2023 16:20
Lansarea proiectului AGGRI: 55 milioane USD pentru dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare
Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) a fost lansat, astăzi, la Chișinău, relatează serviciul de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei…
-
19 Decembrie 2023 16:26
Vasile Botnari: Ploile din ultimele zile sunt benefice pentru finalizarea lucrărilor agricole, dar sunt insuficiente în condițiile deficitului de apă în sol cauzat de seceta din cursul anului
Ploile din ultimele zile sunt benefice pentru finalizarea lucrărilor agricole, dar sunt insuficiente în condițiile deficitului de apă în sol cauzat de seceta din cursul anului. Pentru completarea rezervelor…
-
13 Noiembrie 2023 14:23
Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din luna octombrie pun în gardă agricultorii. „Devine mai greu să creștem o parte din culturi”
Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din luna octombrie pun în gardă agricultorii, rezervele de apă din sol fiind tot mai mici de la an la an. Acest fapt determină schimbarea de culturi,…
-
23 Octombrie 2023 14:09