Folosirea alimentelor ca medicament: O explorare modernă a unei practici străvechi

  • 21 Iulie 18:10
Folosirea alimentelor ca medicament: O explorare modernă a unei practici străvechi

În timp ce conceptul de folosire a alimentelor ca medicament a fost de bază în urmă cu sute de ani, multe societăți actuale sunt fie supraalimentate, fie subnutrite, ceea ce duce la o serie de probleme de sănătate în multe populații. Întoarcerea la elementele de bază ar putea fi o mare parte a soluției, spun specialiștii, transmite News.ro.

Cu toții am auzit expresia ”ești ceea ce mănânci”, dar de cele mai multe ori o folosim pentru a descrie efectele nefaste asupra sănătății pe care le-ar putea experimenta o persoană după o dietă nesănătoasă prelungită. Cu toate acestea, se poate întâmpla și invers, notează sursa.

Folosind textul Yinshan Zhengyao – o carte de bucate chinezești și un text medical scris de Hu Sihui și publicat pentru prima dată în 1330, cercetătorii aduc în atenția publicului, într-un context modern, un concept vechi de utilizare a alimentelor pentru tratarea afecțiunilor, cu beneficiile adăugate ale cunoștințelor actuale despre genetică și metabolism pentru a ajuta la propulsarea învățăturilor străvechi.

”Yinshan Zhengyao este primul tratat de nutriție cu autoritate din lume, compilat de Hu Sihui, un dietetician al dinastiei Yuan. Această lucrare întruchipează conceptul de medicină tradițională chineză bazată pe ‘omologia alimentelor și medicamentelor’, bogat în patrimoniul cultural al națiunii chineze”, a declarat Min-Hui Li, cercetător și autor al studiului.

Yinshan Zhengyao cuprinde 174 de plante medicinale din 55 de familii unice de plante și 111 genuri. Aceste plante sunt indispensabile pentru cultura medicinei tradiționale chineze (TCM).

Un alt element extrem de important al acestui text tradițional chinezesc este puterea minții și a dispoziției asupra corpului uman. Bucuria și liniștea sunt aspecte care sunt subliniate în Yinshan Zhengyao, deoarece legătura dintre minte și corp poate fi la fel de importantă ca și combustibilul ingerat de o persoană.

”În Yinshan Zhengyao, terapiile dietetice sunt deosebit de interesante pentru efectele lor asupra reglării digestiei, respirației, funcțiilor sistemului endocrin și nervos, precum și asupra protejării și reglării diferitelor organe”, a explicat Li.

Fundamentul acestui text este de a oferi tratament (și preveniție) în cazul bolilor cronice prin utilizarea plantelor, dar și prin insuflarea importanței alimentelor de calitate în societate. În perspectiva de a privi alimentele ca medicament se pune un accent și o grijă mai mare în pregătirea și consumul alimentelor, „punând alimentele la treabă” nu doar ca sursă de energie, ci și ca sursă de longevitate.

În cultura medicinei tradiționale chineze, bolile provin din dezechilibre în organism. De exemplu, rinichii sunt văzuți ca organe care lucrează îndeaproape cu sistemul reproducător și cu reglarea metabolismului fluidelor.

Descoperirile moderne arată că rinichii, pe lângă faptul că sunt o parte importantă a sistemului urinar, sunt, de asemenea, legați de menținerea echilibrului fluidelor și de funcția endocrină.

Tratarea unei părți a corpului poate avea o cascadă de efecte pe care cineva nu și le-ar fi imaginat că ar putea fi legate, cum ar fi durerea lombară sau slăbiciunea membrelor ca urmare a problemelor renale (rinichilor).

Având în vedere că textul Yinshan Zhengyao datează de la începutul secolului al XIV-lea, medicamentele și terapiile moderne pot fi utilizate împreună cu informațiile privind plantele și regimul alimentar disponibile din această lucrare timpurie privind dieta, sănătatea și nutriția.

Profesorul Min-Hui Li și echipa sa propun integrarea informațiilor moderne pentru a explora și analiza utilizarea medicamentelor și a surselor alimentare în paralel în domeniul sănătății.

Prin studierea aplicațiilor moderne ale sănătății și medicinei, cum ar fi genomul uman, metabolismul și rețelele și relațiile de reglare, cercetătorii urmăresc să contribuie la îmbunătățirea sănătății umane, aplicând ideea de hrană ca medicament dintr-o perspectivă mai largă și mai modernă.

Cercetătorii și-au publicat cercetarea în revista Food and Medicine Homology.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
21
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău