Bolile cardiovasculare, pe primul loc printre cauzele de deces.. Directorul Institutului de Cardiologie: „Numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere de la an la an”

  • 29 Septembrie 15:50
Bolile cardiovasculare, pe primul loc printre cauzele de deces.. Directorul Institutului de Cardiologie: „Numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere de la an la an”

În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării, pe 29 septembrie, a Zilei mondiale a inimii, transmite MOLDPRES.

În acest an, Ziua mondială a inimii este marcată sub genericul „Folosește-ți inima pentru acțiune”. Scopul campaniei este de a motiva țările să dezvolte și să susțină planuri naționale de acțiune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Potrivit ANSP, incidența prin bolile cardiovasculare, în anul 2023, a constituit 206,5 cazuri la 10 mii locuitori, fiind în creștere, comparativ cu anul 2022 - 200,5 cazuri la 10 mii de locuitori. Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum: consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică.

Peste 10 mii de pacienți au fost spitalizați anul trecut la Institutul de Cardiologie

Institutul de Cardiologie este instituția cheie la nivel republican ce se ocupă de tratarea bolilor cardio-vasculare. Acesta își are zilnic ușile deschise pentru zeci de moldoveni vulnerabili în fața sistemului cardio-vascular. Directorul instituției, Vitalie Moscalu, a specificat pentru MOLDPRES că numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere de la an la an.

„Anul trecut, la Institutul de Cardiologie au fost spitalizați peste 10 mii de pacienți. Aproximativ o mie de persoane au fost deservite în Unitatea primire de urgență, iar circa 5 000 în secția consultativă. În cadrul instituției, circa 50% din investigații sunt invazive. Ar fi vorba de 5 000 de cazuri”, a spus Vitalie Moscalu.

Directorul Institutului de Cardiologie a subliniat că numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere de la an la an. „În anii precedenți, erau efectuate circa 2 000 de intervenții, iar în ultimii doi ani câte 3 000. În timpul epidemiei COVID – 19 s-a înregistrat o stagnare a adresărilor. Lumea nu circula și pacienți erau mai puțini. Persoanele ezitau să vină. Acum, bolnavii deja se adresează cu sechele și consecințe precum insuficiența cardiacă, care este cel mai mare bici la ziua de azi”, a afirmat Vitalie Moscalu.

Bolile cardiologice sunt în topul maladiilor de care suferă moldovenii

„Bolile au întinerit foarte mult. Totodată, factorul de vârstă are o pondere însemnată. Bolile cardiologice sunt în topul maladiilor de care suferă moldovenii. Pacienții își neglijează sănătatea și vin cu complicații. Din păcate cifrele sunt alarmante. Se observă o îmbătrânire a populației, care ne aduce o pondere mai mare de boli cardio-vasculare”, a precizat Vitalie Moscalu.

Conducerea instituției susține că cel mai des pacienții se adresează cu boala coronariană – circa 3000 de investigații timp de un an, infarctul miocardic, bolile mușchiului inimii și insuficiența cardiacă.

La Institutul de Cardiologie activează circa 650 de angajați. Dintre aceștia 130 sunt medici, peste 150 - asistente medicale și restul personal auxiliar. Instituția dispune de 360 de paturi cardiologice, 12 de reanimare cardiologică și 5 de reanimare cardio-cirurgicală.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici de familie. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii sunt efectuate gratuit o serie de investigații care identifică și confirmă maladia.

Bolile cardiovasculare la nivel mondial

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu din lume de invaliditate și decese premature, provocând anual peste 20,5 milioane de decese la nivel global. BCV este un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ: bolile coronariene, bolile cerebro-vasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

În Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, BCV reprezintă circa 42,5% din totalul cazurilor de decese înregistrate anual, ceea ce înseamnă peste 10 mii de decese în fiecare zi.

Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral provoacă peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii.

Conform prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății, până în anul 2030, numărul total de decese din cauza bolilor cardiovasculare va atinge cifra de 23 milioane de cazuri anual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău