Pe 21 martie este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down
-
21 Martie 11:13
Anual, pe 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down, un eveniment care promovează conștientizarea și incluziunea persoanelor care s-au născut cu această condiție genetică. Este vorba despre o anomalie cromozomială care afectează aproximativ unul dintre o mie de copii. Anomalia este cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal. De aceea, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism, transmite IPN.
Sloganul Zilei Mondiale a Sindromului Down din 2024 este „Terminați cu Stereotipurile”, care vorbește despre combaterea prejudecăților și stereotipurilor asociate cu sindromul Down și subliniază potențialul și contribuția valoroasă pe care persoanele cu această condiție o aduc societății.
Premierul Dorin Recean menționează că această zi „ne reamintește că trebuie să ne susținem și să creăm un mediu mai sigur, cu oportunități egale pentru dezvoltarea și bunăstarea tuturor persoanelor”.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat părinții să discute cu propriii copii despre prietenie și nediscriminare, precizând că acesta este un mod prin care ne transformăm țara. Șefa statului a încurajat școlile să devină spații mai incluzive, în care toți copiii au șansa să lege prietenii și în care toți copiii au acces la cunoaștere – diferiți, dar egali.
În anul 2006, Organizația Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down a decis marcarea, în mod oficial, a zilei dedicate Sindromului Down în data de 21 martie. Cinci ani mai târziu, la 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 21 martie: „Ziua Mondială a Sindromului Down”.