OAMENI ȘI IDEI | Ludmila Adamciuc: „Societatea etichetează fără a-și pune anumite întrebări - Sindromul Down nu este o boală” (VIDEO)

  • 03 Aprilie 16:40
OAMENI ȘI IDEI | Ludmila Adamciuc: „Societatea etichetează fără a-și pune anumite întrebări - Sindromul Down nu este o boală” (VIDEO)

Cum este viața unui copil cu Sindromul Down? Cum se schimbă viața familiei în care se naște și îl crește? Care este specificul acestei diagnoze și cum se manifestă ea pe parcursul vieții. La toate aceste întrebări și nu doar, a răspuns, în cadrul emisiunii OAMENI ȘI IDEI, de la Radio Chișinău, fondatoarea Organizației Obștești „Prietena mea", Ludmila Adamciuc, autoarea „Abecedarul egalității”.

„Societatea etichetează fără a-și pune anumite întrebări, fără a cunoaște specificul acestei dizabilități. Este răspândită percepția că un copil cu dizabilitate se poate naște doar într-o familie social-vulnerabilă, unde persistă probleme cu alcoolul, drogurile sau alte vicii, ceea ce este desigur absolut greșit. Un copil cu dizabilitate se poate naște în orice familie. Nimeni nu este asigurat împotriva acestei posibilități și tocmai din acest motiv, nu trebuie să ne fie frică să privim în această direcție, să o cunoaștem, dincolo de stereotipuri”, spune Ludmila Adamciuc.

Cunoscută în mediul on-line ca „vocea fetiței minunate cu Sindromul Down”, Ludmila Adamciuc explică ce reprezintă Sindromul Down și cum afectează organismul copilului:

Sindromul Down, numit și trisomia 21, este o afecțiune cromozomială, cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Acest cromozom influențează felul în care funcționează întregul organism al persoanei purtătoare. Acesta se prezintă sub forma anumitor caracteristici fizice: trăsături faciale aplatizate, urechi mici cu o forma atipică, mâini scurte și mai late, gât mai scurt, forma migdalată a ochilor etc. Modificări ale dezvoltării fizice și intelectuale: deficit de atenție, abilități mai lente de învățare etc. Sindromul Down nu este o boală”, explică Ludmila Adamciuc.

Informează-te mai mult despre sindromul Down! Ia-ți timp pentru a citi despre această condiție genetică. Și fii bun, pentru că #toțisuntemdiferiți.

Interviul integral cu Ludmila Adamciuc îl puteți urmări pe link-ul de mai jos:


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău