Expoziție în Parlament: Suntem diferiți, dar la fel!

  • 21 Martie 12:43
Expoziție în Parlament: Suntem diferiți, dar la fel!

De Ziua Mondială a Sindromului Down, în holul Parlamentului a fost inaugurată expoziția „Suntem diferiți, dar la fel!”. Este vorba despre fotografii cu copii care au Sindromul Down, alături de părinții lor. Totodată, deputații și-au prins în piept panglici cu galben și albastru, culori simbolice reprezentative acestui sindrom, transmite IPN.

„Astăzi în Parlament avem o expoziție – „Suntem diferiți, dar la fel” – un proiect inedit cu copiii soarelui de la asociația obștească Sunshine și artiștii autohtoni. Astăzi, de Ziua internațională a Sindromului Down, vreau să celebrăm acești copii, să celebrăm acești părinți și dascăli care sunt în plen. Vă mulțumim că ne reamintiți că incluziunea începe de la noi. Fiecare dintre noi poate și trebuie să contribuie la o societate mai incluzivă. Fiecare dintre noi putem contribui la acceptarea acestor copii. E de datoria noastră să acceptăm și să valorificăm diversitatea, să oferim oportunități egale. Fiecare dintre noi are nevoie de dragostea celui din jur pentru a crește, pentru a se dezvolta și pentru a fi fericit”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputata Marina Morozova a precizat că, în semn de solidaritate cu copiii cu Sindromul Down și părinții acestora, se alătură campaniei de sensibilizare „Toți suntem diferiți!”. Potrivit deputatei, sprijinul fiecăruia contează, iar această zi reamintește că este în puterea fiecăruia să creeze un mediu mai sigur și cu oportunități egale pentru dezvoltare și bunăstare. „Vă mulțumesc că v-ați alăturat acestei campanii și astăzi purtăm ciorapi diferiți sau panglici în culori galben și albastru. Este de datoria fiecăruia din noi să oferim dragoste, astfel ca toți copiii să crească fericiți”, a notat parlamentara.

În fiecare an, pe data de 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down – un eveniment care promovează conștientizarea și incluziunea persoanelor care s-au născut cu această condiție genetică. Este vorba despre o anomalie cromozomială, care afectează aproximativ unul dintre o mie de copii. Este cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om tipic. De aceea, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău