Сăutare:1940-1941
Alecu Reniță: „Dacă ajunge Putin la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în R. Moldova va face la fel cum a făcut în 1940, 1941, 1949, 1951. Așa va fi.”
Rusia lui Vladimir Putin continuă practicile regimului totalitar comunist din perioada sovietică, războiul din Ucraina fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens, au atenționat experții în cadrul…
-
17 Iunie 16:20
"Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist": expoziție despre deportările staliniste din Basarabia, la Palatul Suțu din București
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România organizează la Palatul Suțu din Bucrești,…
-
18 Mai 13:10
MEMORIAL BASARABEAN | Copilărie și GULAG - o învecinare de termeni imposibilă! Atenționarea este să nu se repete, căci pericolul e încă mare
În 2024 se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val de deportări, din iulie 1949. Manifestările dedicate comemorării au început la Academia de Știință a R. Moldova, prin vernisarea unei expoziții…
-
03 Martie 13:26
La Chișinău a avut loc conferința cu genericul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective”
Cea de-a IX-a ediție cu genericul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective” este organizată în contextul Zilei Internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul…
-
08 Februarie 19:27
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, câștigat de trei savanți care au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor în materie
Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost câștigat de Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier, a anunțat miercuri Academia Suedeză de Științe, scrie hotnews.ro.
-
03 Octombrie 2023 13:52
Premiul Nobel pentru Medicină 2023 a fost câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager contra Covid-19
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru anul 2023 a fost acordat luni lui Katalin Kariko și Drew Weissman pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19, scrie hotnews.ro.
-
02 Octombrie 2023 14:24
Reunirea germană și românească: convergențe și diferențe. Op-Ed de Anatol Țăranu
Doar pe această cale, prin integrarea în economia și piața internă a României, se rezolvă rapid și cardinal problema dezvoltării economice a Moldovei la est de Prut, se va înregistra un salt calitativ…
-
04 August 2023 08:00
În fiecare localitate ar trebui să existe un muzeu al deportărilor, opinie
În fiecare localitate ar trebui să existe un muzeu al deportărilor staliniste, astfel încât atât populația locală, cât și turiștii care vizitează Republica Moldova să cunoască drama poporului…
-
16 Iunie 2023 08:11
Se împlinesc cinci ani de la reactivarea Episcopiei de Bălți, fostă a Hotinului
Astăzi, 24 mai 2023, PS Antonie, Episcop de Bălți, împlinește cinci ani de la alegerea, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 24 mai 2018, în scaunul vacant de episcop…
-
24 Mai 2023 14:30
Neconfidențial | Virgiliu Pâslariuc: Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale
Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre semnatarii…
-
21 Martie 2023 17:00
Populația de pe teritoriul actualei Republici Moldova a trecut prin mai multe șocuri civilizaționale, similare cu cele prin care trece astăzi poporul ucrainean / Dezbateri
Populația de pe teritoriul actualei Republici Moldova a trecut prin mai multe șocuri civilizaționale, similare cu cele prin care trece astăzi poporul ucrainean. Un astfel de exemplu îl reprezintă…
-
13 Martie 2023 16:19
Mitropolia Basarabiei anunță că nu va schimba destinația clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău și că acesta va putea fi folosit în continuare de Biblioteca Națională
Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) anunță că, în situația în care va reprimi în proprietate clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău în care în prezent se află unul din blocurile…
-
11 Martie 2023 12:02
Autoritățile urmează să retrocedeze cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău. Cum răspunde criticilor unul dintre semnatarii inițiativei dar și explicația consultantului juridic al Mitropoliei
Autoritățile urmează să retrocedeze cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău. În prezent, în această clădire…
-
10 Martie 2023 13:13
Premiul Nobel pentru Fizică 2022, câștigat de trei cercetători
Premiul Nobel pentru fizică 2022 a fost câștigat de Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger pentru „pentru experimentele cu fotoni, stabilind încălcarea inegalităților Bell și pionierat…
-
04 Octombrie 2022 13:02
O altă acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, la Valea Morilor
În ziua de 6 iulie, timp de 6 ani la rând, de Ziua Comemorării Victimelor represiunilor staliniste din Moldova, la vechea intrare în Parcul „Valea Morilor” din capitală se citesc numele celor executați…
-
05 Iulie 2022 12:33
PORTRET: Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească. Debutul la radio și dragostea pentru Brâncuși, repere ale unei existențe fascinante
Duminică, 20 februarie, s-au împlinit 84 de ani de la debutul radiofonic al Mariei Tănase, moment care avea să influențeze decisiv cariera artistică excepțională a talentatei soliste de muzică…
-
21 Februarie 2022 09:51
MEMORIAL BASARABEAN | Preotul Viorel Cojocaru: Clerul basarabean din perioada interbelică avea o strălucită ținută teologică și intelectuală. Aproape o treime dintre acei preoți au fost ulterior deportați, omorâți de către ocupanții sovietici (Audio)
Preotul Viorel Cojocaru, slujitor al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și al Bisericii Inimii Tăcute (pentru creștinii cu deficiențe de auz și vorbire), doctor în bioetică, lector…
-
14 Februarie 2022 08:14
RIDICAȚII. MĂRTURII DIN SIBERIA | Istoricul Mariana Țăranu: Rezistența în Basarabia a existat! Au fost primari care le-au spus ocupanților: „De ce-ați venit, noi nu avem nevoie de puterea sovietică!” (AUDIO)
După editarea mai multor lucrări și realizarea unor documentare la tema represiunilor comuniste, istoricul Mariana Țăranu a lansat recent cartea „Represiunea și rezistența în RSSM în perioada…
-
17 Ianuarie 2022 12:40
DOCUMENTAR | 140 de ani de la nașterea criticului, istoricului literar și prozatorului Eugen Lovinescu
Criticul, istoricul literar și prozatorul Eugen Lovinescu s-a născut la 31 octombrie 1881, la Fălticeni, județul Suceava fiind al patrulea din cei șapte copii ai profesorului de istorie Vasile T. Lovinescu…
-
31 Octombrie 2021 11:10
FOTO | Monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, reinaugurat la Chișinău. „Suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică ce a ocupat aceste teritorii”
De ziua Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul „Cișmeaua General Georgescu P. Ion”, situat în parcul Valea Morilor.
-
25 Octombrie 2021 18:08