Populația de pe teritoriul actualei Republici Moldova a trecut prin mai multe șocuri civilizaționale, similare cu cele prin care trece astăzi poporul ucrainean / Dezbateri

  • 13 Martie 2023 16:19
Populația de pe teritoriul actualei Republici Moldova a trecut prin mai multe șocuri civilizaționale, similare cu cele prin care trece astăzi poporul ucrainean / Dezbateri

Populația de pe teritoriul actualei Republici Moldova a trecut prin mai multe șocuri civilizaționale, similare cu cele prin care trece astăzi poporul ucrainean. Un astfel de exemplu îl reprezintă perioada 1940-1941, când, odată cu ocupația sovietică a Basarabiei, mai multe persoane au fost deportate, arestate, sau executate sumar. În paralel, se desfășurau operațiunile tipice de sovietizare a teritoriului - naționalizarea fabricilor, atelierelor, controlul publicațiilor și al întrunirilor publice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei dezbateri de la IPN, transmite Radio Chișinău.

Puterea sovietică a schimbat valorile și a rescris parcursul civilizațional al oamenilor. Lipsa totală de apărare de atunci a făcut ca zeci de mii de oameni să devină victime ale represiunii comuniste. Războiul a fost o năpastă peste noi, dar totodată a fost și un îndemn la a reflecta asupra alegerilor pe carele facem, a afirmat doctor în istorie, conferențiar universitar, șefă a Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie, Ludmila Cojocaru:     

„Doar în prima săptămână 28 iunie – 4 iulie 1940 în spațiul de la Cernăuți până la Cetatea Albă au fost arestate peste o mie de persoane. Această cifră vorbește despre fața  cea reală. Iar scopul noii administrații așa cum s-au convins oamenii, a fost lichidarea dușmanilor de clasă. Iar ca potențiali dușmani de clasă era toată populația locală. La sfârșitul verii din 1940 în Basarabia aveam aproape 4.000 de persoane care înfundaseră închisorile. Din păcate această maltratare a populației care s-a produs în primul an va avea ecouri până târziu și peste generații. Din cercetările care le-am făcut împreună cu colegii am ajuns la concluzia că noi trebuie să preluăm și alte politici comemorative, alte feluri de a practica exercițiul memorării”, a spus Ludmila Cojocaru.        

Războiul e un fenomen social, ce poate fi considerat parte a programului biologic al omului, a explicat expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii.

„Biologii și sociologii au ajuns la concluzia că ființele vii, inclusiv ființele umane sunt predispuse spre agresiune. De fapt agresiunea fiind o reacție la frică, la o amenințare sau o expresie a furiei. Există multe dovezi că acest lucru face parte din natura umană, dar războiul ca continuare a politicii prin alte mijloace este altceva, nu este o reacție automată provocată de furie. Războiul necesită o organizare, un anumit grad de coeziune și mai presus de toate împărțirea în NOI și EI”, a declarat Igor Boțan.

Numărul victimelor regimului bolșevic comunist în Basarabia ar putea ajunge la un milion de persoane, e vorba de deportați în Siberia și Kazahstan, înfometați în timpul foametei organizate, persoane executate sumar sau care au fost trimise în Gulagul sovietic.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău