Neconfidențial | Virgiliu Pâslariuc: Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale

  • 21 Martie 2023 17:00
0%
00:00:00
00:00:00

Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Naționale, a declarat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre semnatarii proiectului de lege înregistrat la Parlament ce prevede retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei. Deputatul a spus, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău, că există câteva posibilități de spațiu pentru Biblioteca Națională.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, a explicat că proiectul de lege presupune retrocedarea cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în prezent unul din blocurile  Bibliotecii Naționale. El susține că proiectul este legal. Pe de altă parte, spune deputatul, există costuri politice pe care autorii proiectului și le asumă. El a explicat de ce abia acum a fost înregistrată această inițiativă.

 „Contextul a fost evident legat de sprijinul pe care ni l-a acordat România în condițiile acestea complicate legate de războiul din Ucraina, precum și de crizele energetice…”

Virgiliu Pâslariuc a anunțat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, a fost obținută garanția că cea din urmă va face investiții în clădire, astfel încât acest monument de arhitectură să fie adus la starea inițială. Acest lucru poate fi realizat numai dacă Mitropolia va deține statut de proprietar, spune deputatul:

 „Dacă nu are statut de proprietar, el nu poate obține autorizarea de construcție. Și atunci toată această posibilitate de a investi în moment, pentru că aici într-adevăr sunt nevoie de milioane, starea lui nu este una dintre cele mai bune, atunci nu va fi realizabilă. Cum să depășim? De aceea este un proiect derogatoriu, face o excepție dintr-o lege generală”.

Legislația actuală nu obligă statul să facă retrocedări persoanelor juridice, care au fost expropriate până în anul 1947, spune expertul juridic, Vladislav Gribincea. El atenționează, într-un comentariu în cadrul emisiunii, că începutul unor asemenea retrocedări ar deschide „Cutia Pandorei”:

Dacă se purcede la acest lucru, trebuie să ne asigurăm că pe viitor în situații similare, comportament similar este tratat în raport cu alte culte. Altfel, dacă un cult este tratat într-un mod, iar altul în alt mod, avem discriminare...”

Totodată, expertul s-a referit și la faptul că în Republica Moldova, conform Constituției, Biserica este separată de stat. La rândul său, deputatul PAS a ținut să amintească despre legea privind libertatea conștiinței, gândirii și religiei, care prevede clar raportul dintre cele două părți.

„Aceeași lege 125 din 2007 prevede că statul poate contribui la crearea patrimoniului unor culte. Natura raportului dintre stat și cultele religioase este reglementată”.

Potrivit deputatului, până se va rezolva problema cu privire la identificarea unui nou spațiu pentru Biblioteca Națională, pentru a transfera fondul de carte rară, Mitropolia Basarabiei este gata să aștepte, existând o înțelegere în acest sens. El a spus că acesta este un proces de durată. Există câteva posibilități pentru noul spațiu, fiind căutată cea mai optimă, a mai precizat deputatul.

Amintim că proiectul respectiv de lege a fost înregistrat la Parlament la începutul lunii martie de către un grup de deputați PAS. Autorii proiectului fac referire la fluxul istoric, atunci când în timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi în timpul regimului sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea, iar toate proprietățile sale fost confiscate de către regimul sovietic. 

Într-un comunicat de presă, Mitropolia Basarabiei a subliniat că redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric potrivit cu valoarea și prestigiul său istoric. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

Mitropolia Basarabiei a subliniat, într-un comunicat, că nu intenționează să schimbe destinația clădirii, dacă va redeveni proprietar, și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric potrivit cu valoarea și prestigiul său istoric. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău